bokanmeldse

Strikke-story

Lære å lese, stave, strikke.… Sånn kan livet være, og med denne boka kan den litt erfarne strikker strikke seg gjennom fortellingene fra Mummidalen. Boka heter Mummisokker og er gitt ut på Gyldendal (2022), boka mi er et lesereksemplar fra forlaget.

Da jeg var barn, elsket jeg å se Mummidalen på TV, sangene var så glade. Nå er jeg voksen, og hører låtene i Spotify. Barnet meg betraktet mamma strikke myke masker som varmet meg. Jeg fikk lue og votter, gensere og sokker. Jeg ble så myk.

Jeg er ikke bereist, men i Finland har jeg vært. Jeg og familien pakket og dro til selveste Mummidalen, kan det ha vært i 1993? Jeg teller på årene, fingrene, tærne mine smiler. Jeg vil varme meg godt, med en sokk. Den kan være god både i støvel og sko. Innlegget fortsetter under bildet.

Ut i Hemulens hage. Bilde fra boka.

Den voksne meg, ble etterhvert god med strikkepinnene selv. Men tidene endrer seg litt, og noen ganger kan det man synes var fint og godt å drive med, kjennes vanskelig. Det ble liksom for stort for meg å strikke, når jeg ikke levde i det små på sykehus men ute i verden igjen – og fikk stadige spørsmål som: Hva strikker du?

Det hadde nok funket bra om jeg alltid kunne svart for eksempel sokk. Jeg vet ikke, det er noe med forventning og krav jeg ikke klarer å imøtekomme, jeg blir så usikker på meg selv og ordene mine legger bånd på seg selv. Men jeg elsker fremdeles ull og tull. Og jeg leser gjerne strikkeoppskrifter, og ønsker meg ofte strikk fra min egen «Mummimamma» til jul. I år tror jeg jeg vil ønske meg sokker med Det usynlige barnet, fra fortellingen om Ninni som ikke synes før hun står opp for seg selv. En god historie kan ende skikkelig godt, i Tove Janssons tråd. Innlegget fortsetter under bildet.

Bilde fra boka, Ninni-sokker.

Boka har 29 ulike oppskrifter, en for hver bokstav i alfabetet, designet av ulike finske strikkedesignere. Boka er nydelig illustrert og har fine bilder av de ferdigstrikkede sokkene. Oppskriftene er laget for voksenføtter, men har med tips til hvordan man kan få de til å passe i et bredt størrelsesspekter – fra 22 til 46. Da må vi vel bli på god fot? En flott gavebok, og en hyggelig bok å blad i i høst og vintermørket. Jeg blir både lykkelig barn og snusfornuftig voksen: Ull er som kjent gull.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s