bokanmeldse

Je vous aime

Åh, som jeg har gledet meg til neste bok i serien Hjertestopper (Heartstopper) skulle komme på norsk, Hjertestopper volum 3 av Alice Oseman (Gyldendal 2022, lesereksemplar fra forlaget). En skikkelig fargerik bok, selv om tegningene i den grafiske tegneserieromanen er i svart/hvitt. Jeg må le litt av meg selv, jeg husker at da jeg hadde lest bok 1 og en annen satt og leste samme bok på engelsk, stusset jeg over at tegningene i hennes ikke var i farger. Så sjekket jeg min bok, som jo også var i svart/hvitt. Leseropplevelsen var så fargerik at i minnet mitt, var alle tegningene i farger.

I Hjertestopper volum 3, har Nick og Charlie blitt kjærester – men det er overhodet ikke slutten på historien om de to som har beveget seg ut av det såkalte skapet – Charlie som homofil og Nick som bifil. Nå begynner de å bli kjent med hverandre, og det er ganske flott å få ta del i! Det er litt som om de får prøve både sokker og bukser og luer på en gang. Charlie som fryser mye, liker forresten å låne de store hettegenserne til Nick, og «glemme» å levere dem tilbake.

At Charlie fryser en del, blir også litt tema volum 3. På et alvorlig plan, for han spiser lite. Det vekker opp Nick, han ser at Charlie nesten ikke spiser. Handlingen i denne boka, er lagt mest til en skoletur i Paris. Her blir Charlie svimmel på et museum og besvimer. Det gjør tematikken enda tydeligere, problemet med selvbildet hans blir framkalt på en måte. Vi får et innblikk i å føle at maten er det eneste en kan kontrollere og å ha en spiseforstyrrelse. Det er trist og vondt å lese og se hvordan Charlie strever og også har hatet seg selv etter at han ble mye mobbet for å være homofil. Boka blir bilder på psykiske lidelser, toucher borti temaet og forteller litt om både spiseforstyrrelse og selvskading.

Nick viser at han bryr seg. Det varmer hjertet mitt. Jeg håper det vil varme Charlie, og at de to klarer å stå i både det vanskelige og det fine fremover i forholdet sitt. I volum 3 ble jeg også bedre kjent med klassekamerater og venner til de to gutta. Det er også fint at boka får frem vanskelige følelser også blant de andre, at alle slags forelskelser kan være pinlige og kleine og utfordrende – enten man er skeiv eller streit. Dette er rett fram en ærlig, varm og også humoristisk fintegnet skisse av liv som må leves, leses. Jeg storkoser meg med å lese denne serien og blir litt klokere, litt mer menneskekjenner og forståelsesfull kanskje. Jeg avslutter denne vesle omtalen med å gi fra meg mellom fem og seks på terningen. Jeg gleder meg til volum 4!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s