bokanmeldse

Stopp en hal

Så var Hjertestopper Volum 4 av Alice Oseman ute på norsk (Gyldendal Norsk Forlag 2023, lesereksemplar fra forlaget). Nå gjenstår bare bok fem, så er historien komplett.

Siden livet kan være et røft seilas med høy sjø og skjær i sjøen, lånte jeg ordene «Stopp en hal» til tittelen min på innlegget, nettopp fordi setningen stammer fra et gammelt sjø-uttrykk. Uttrykket betyr egentlig slutt å hale. Men la oss dvele litt i denne boka nå. Den er verdt å drøfte, nøste og nyte. På bøljan blå! Boka og livet er verdt det – også sine voldsomme bølger og følelse av depresjon, desperasjon sorg eller panikk, når man kanskje tror man forliser eller går på grunn.

Boka handler om Charlie og Nick som er kjærester. De har vært sammen i omtrent fire måneder når Volum 4 begynner. Når vi følger dem i denne delen av historien har de det tidvis ganske vanskelig, begge to. Charlie har psykiske lidelser med spiseforstyrrelse og tvangstanker og Nick er skikkelig bekymret.

Hjertestopper Volum 4 illustrerer hvordan det kan være å slite psykisk og hvordan det kan være å være glad i noen som har det vondt med seg selv. Den forteller også at det er viktig å huske på at romantikken ikke kan gjøre den andre friske, og at det ikke er Nick sitt ansvar å gjøre Charlie frisk sånn av seg selv. Det er en for stor jobb for en 16 åring – eller egentlig for hvem som helst.

Men venner og kjærester kan støtte hverandre. Nick hjelper Charlie på en viktig måte, han hjelper han så han får fortalt om det som er vanskelig til både foreldrene sine og etterhvert profesjonelle hjelpere. Jeg får tro på de gode samtalene mellom ungdom og voksen. Alt dette hjelper, selv om ikke alt blir tryllet bra likevel. Det blir bedre for Charlie.

Albumet har også andre nye innslag, som en historie om lærerne som også er skeive! Det er en fin vri. Følelser kan være vanskelige og hemmelige, flaue og usikre, streke og altoppslukende også for vokse.

Jeg koste meg med boka. Det gjorde riktignok litt vondt for meg å se Charlie slite enda mer enn jeg opplevde i forrige bok, og også hvordan det var for de rundt både før de forstod og etterpå. Likevel er det så viktige temaer at det er godt at det gjør vondt. Da kan man hjelpe hverandre bedre også. Og, det er verdt det. Flere blir kanskje obs på å hjelpe seg selv og/eller hverandre med å få hjelp når livet har litt for urolig sjø, rundt seg eller inni seg når de får en levende fortelling som dette. Det er nemlig naturlig og lov å bli sjøsyk i psyken sin også. Det er minst like viktig å gå til lege og andre man stoler på da som man ville gjort om man fikk kanskje et virus eller brudd i foten – for eksempel.

Terningkast 5 + for en viktig bok for store barn, ungdom og voksne som vil forstå og føle på samme tid. En bok for den som vil vite noe som helst av det som er skikkelig livsviktig! Kjærlig hilsen meg.

PS Jeg venter spent på siste stopp. Bok nummer 5 vil bli den siste i serien om Charlie og Nick. Forfatteren lover magisk, rørende og skeiv lykke – selv om det er trist at det blir siste, avsluttende kapittel vi får av denne kjærlighetsfortellingen.

PS 2 God lesning, jeg har kost meg og blitt rørt og beveget og glad på samme tid. For tilbakeblikk på opplevelsene mine av de foregående tre bøkene kan du trykke på disse linkene: Hjertestopper Volum 1, Hjertestopper Volum 2, Hjertestopper Volum 3.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s