bokanmeldse

Storhjertet, storartet

Verdensberømte En julefortelling av Charles Dickens, er stadig i omløp. Den har i år fått ny, helt super drakt skreddersydd til vår tid. Historien er gjenfortalt av forfatter Erlend Loe og illustratør av Lisa Aisato, i en vakker illustrert utgave (Kagge forlag 2022, boka mi er et lesereksemplar fra forlaget) i stort format.

Den gamle gjerrigknarken Ebenezer Scrooge elsker penger og hater julen. Selveste julekvelden sitter han alene i det store, kalde huset sitt. Han sparer på kullet. Han gir ikke ved dørene til noen, selv om han har mulighet. Han henviser til fattighus og fengsler. Nå er han venneløs og han er heller ikke interessert i å komme i familiemiddager, nevøen hans inviterer men han blir en avvisende, sur onkel. Han går til sengs mens snøkrystallene glitrer i lyset fra hus fylte med feirende familier rundt bord dekket med julemat.

Søvnen blir ikke lang. Scrooge blir vekket av sin gamle forretningspartner Marley som døde for syv år siden. Han er et ulykkelig spøkelse som vil advare sin gamle kollega, før det er for sent. Scrooge får besøk av tre ånder. De tar ham med på en tidsreise, gjennom natten. Han får oppleve barndommens jul, nåtiden og framtiden. Det han får se, viser han en annen versjon av verden enn den han trodde på. Har det kanskje verdi å bry seg om andre?

Boka røsker og river i hjertet mitt. Jeg blir redd for å bli som Scrooge. Jeg ser meg fortvilet rundt i stua, vil noen savne meg? Jeg lærer av åndene, jeg puster liv inn i meg selv. Jeg holder på de gode minnene fra mine barndoms juler, det fine i nåtiden og jeg lover meg selv å fortsette å lage det best mulig rundt meg, gi med hjertet, så godt jeg kan. Det tror jeg faktisk jeg skylder meg selv også. En julefortelling viser ikke bare at man skal bry seg om andre, men også at det er fint å ha noen som bryr seg om seg. Jeg tar Scrooge i hånda og setter boka på en synlig plass i hylla.

I desember, vil jeg også se filmversjonen med Jim Carrey igjen og ha bildene fra denne boka i bakhodet, akkopagnere og komponere meg en stemningsfull stund! Jeg løper en fin juletid i møte, det tror jeg på. En julefortelling er som en bibel for hvordan man skal være mot hverandre. Terningkast opp mot sekseren for ny bokutgivelse av en tidløs klassiker som jeg spår vil leve videre, i alle våre dager. God fornøyelse og gledelig jul!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s