bokanmeldse

Krympemaskin, forstørrelsesglass

Jeg fikk boksmil fra Gro Dahle. Jeg har lest barneboka Ikke! av Gro Dahle og Svein Nyhus (Cappelen Damm 2022). Jeg fikk pip i halsen, fjær i magen og glade vingeutslag i armer og bein. Jeg skal vise deg hva Ikke! – og livet – handler om.

Ikke! er en bildebok med uttrykksfulle, store tegninger og korte, fengende setninger der mamma og pappa er redde for at Tiki skal slå seg eller bli syk. Det er ikke så rart, de er jo skikkelig glad i henne. De sier ikke! til nesten alt Tiki synes er gøy å gjøre. Det kan høres ut som at Tiki heter Ikke! De roper Ikke! til henne hele tiden, gjennom hagen, opp i trærne.

Når mamma og pappa blir så veldig redde, blir Tiki også litt redd. Hun begynner å krympe siden alt blir skummelt og farlig. Det er farlig å spise mat som kan ha bakterier på seg. Det er skummelt å spise sukker. Tiki blir veldig redd. Sukkersøt, deilig og skøyeraktig barnelek blir også helt umulig.

Det er ikke lov å krympe, likevel. Mamma og pappa tar med Tiki til undersøkelse. Tiki blir mindre og mindre. DET er skikkelig farlig! Legene sier det er ikke lov å krympe. Mamma og pappa må beskytte Tiki enda mer. Hun er så liten at hun får plass i en glasskule, en sånn man rister på. Pappa bærer henne i en veske.

Blir hun beskyttet ihjel?

Personlige refleksjoner i bokspeil: Boka minner meg om da jeg selv var så redd for å være i verden, så redd for å ta min plass. Jeg bodde mye på sykehus. Det var tryggest, for verden også. Jeg var i trygge rammer. Men jeg fikk ikke være ordentlig i live. I det fine livet! Klart det er vanskelig å leve i en farlig virkelighet, i verden, men jeg prøver likevel å være her.

Jeg har med spiseforstyrrelsen anoreksi, som er en av vanskene i hverdagene mine, også krympet. Men Helene – det er ikke lov! Hold fast, hold ut, hopp opp, til topp! Boka blir et nydelig forstørrelsesglass. Jeg ser. Jeg svinger meg i huska. Jeg gjør et håpefullt hopp, lander jeg på begge bena, får jeg sår, vil jeg gro?

Så lenge det er liv er det håp, er pappas gode ord og sammen bygger jeg, hjelperne mine og alle jeg er glad i broer over vennskap, glede og snart – snart er det juleglede! Dette er en fin bok å gi bekymrede barn eller bekymrede voksne til jul. Terningkast 6, kanskje litt farget av at den traff blink på mine egne, litt gamle og litt nye tanker og holdt meg deilig om hjertet. Hjertet gleder seg til å høre hva barn syns om boka også!

Gratulerer til Gro Dahle, som fikk årets hederspris i Brageprisutdelingen torsdag 24. desember. Det gledet meg!

Jeg gjødsler med dette bildet, litt utsikt til oppvekst føler jeg – hentet fra bokas lysende avslutning. Jeg pynter meg med julelys og bærer en juletrekurv. Vi er til!
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s