bokanmeldse

Skjønne mirakler

Ventetid for alt: Det sies at det finnes en tid for alt. Desember er kanskje ventetiden for alt? Jeg koste meg i alle fall med adventskalendere i år. To var med ting, en var med mulig skrapegevinst (uten at jeg vant, hehe) og den fjerde var litterær. Den var nemlig en bok, en slags roman delt inn i 24 kapitler. Og jeg klarte å lese bare ett kapittel hver dag, det er jeg ganske stolt av, så på julaften avsluttet jeg Julemysteriet av Jostein Gaarder. En slik leseopplevelse anbefales, den gav en liten rutine og en naturlig pause fra alt annet hver enste dag i førjulstiden.

Joakim og pappaen hans er ute i siste liten når de skal kjøpe adventskalender. I en bortgjemt bokhandel finner Joakim en han vil ha likevel, en riktig gammel en. Den viser seg å være helt magisk! Når Joakim åpner kalenderen, og ser bildet som er på innsiden, faller også en liten lapp ut. Hver lapp har en fortelling om jenta Elisabeth og reisen hennes til Betlehem. Det er en lang reise, men den er enda mer utrolig enn som så. Den reiser også i tid, og gjennom hele historien.

Joakim er nysgjerrig, på det meste rundt kalenderen. Både Elisabeth, hvem er hun? Og hvem har laget kalenderen? En dag oppdager foreldrene til Joakim også den magiske kalenderen, at den er mer enn bare en bildekalender – moren finner lappene Joakim har samlet opp med fortellingen om Elisabeth for å gi den på julaften, som en julegave. Alle tre begynner å jakte på kalenderens opphav. Kan det være blomsterselgeren Johannes på torget? Handler fortellingen gjemt i kalenderlukene om den Elisabeth som for mange år siden ble borte for moren sin i julehandelen?

Julemysteriet fabulerer og forener historie og fantasi. Det er egentlig ganske fantastisk, og noe å lære fra – for både store og små. Det handler om å skjønne, og jeg liker ordets doble betydning, både skjønt og forståelig, i ett og samme. Dette er en komplett julekalender, med litteratur, overraskelse, historie, kunnskap, og magi. Femmer på terningen fra meg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s