bokanmeldse

Sofistikert

Jeg har lest Sofies verden – Del én – Fra Sokrates til Galilei av Nicoby og Vincent Zabus (Aschehoug 2022) basert på Jostein Gaarders roman – som jeg leste tidligere i år. Denne boka er en tegneserieversjon av historien om Sofie og hennes reise inn i vestens filosofihistorie, og i tillegg er den helt up to date til sånn verden er nå, med for eksempel mer bruk av internett og pandemien vi har opplevd. Vi får – i et filosofisk-historisk perspektiv – presentert en Sofie for vår tid.

Jeg fikk med denne boka en større forståelse av filosofiens historie opp igjennom når jeg så det visuelt framstilt. Tegningene utfylte historien på en ganske genial måte! Helt enkelt, så ble det komplekse satt i form. Jeg likte også at når Sofie gjør opprør, kommer hun opp ned! Jeg fikk et slags håp inni meg, om at man kan forandre verden – og forhåpentligvis forandre verden da til noe godt for andre. Selvsagt i det små, men likevel – jeg lyste opp med å bli opplyst.

Boka tar opp utfordringer i verden vi lever i – som klimaendringer – og utfordrer oss til å tenke rundt utfordringene på en finurlig måte. Med det mener jeg: man lærer å tenke. Det er jo sånn at den som vet at den ikke vet, faktisk kan være klok. Og når man ikke vet, har man mulig ut til å prøve å finne mer ut av det man er usikker på.

Tegneserieversjonen gir en moderne Sofie, en tilpasning så og si, som jeg tror kan treffe unge lesere i 2022 og en god stund framover. Ja, vi må jo tro på framtiden! Dette er bind 1, og fortsettelse og slutt følger i del 2. Det bindet gleder jeg meg til, jeg tror boka skal komme i 2023. God fornøyelse, til ettertanke. Det er lov å tenke sjæl, som Trond Viggo en gang lærte meg. Terningkast sterk fem.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s