Hverdag · sosialt

Nissens rådyr

Nissen er vel mest kjent for sine reinsdyr. Men disse utenfor Ski storsenter, minnet meg om rådyr. Og jeg delte opp ordet, isolerte, fikk både råd og dyr. Og dyr i to betydninger! – som de vi holder av, for eksempel kjæledyra, og kostnadene – for eksempel strømregningen!

Jeg vil benytte anledningen, til å takke de som har prioritert å gi meg en oppmerksomhet til jul. Enten med ord, et smil, kort eller gave. Det betyr noe å høre og å se at noen tenker på en. Det er dyrebart å bry seg om hverandre. En sjelden gave, så og si, men som vi også kan gi så det monner.

Samtidig vil jeg fortelle at jeg forstår at mange synes jul er vanskelig. Jeg har likevel lyst å dele litt det jeg synes er bra med julen. Og kanskje det kan hjelpe andre til å få velge ut det som er bra for seg. Så her kommer noen små, personlige og enkle råd. Innlegget fortsetter under bildet.

Noen opplever stress rundt jul. Det kan være mye å ordne. Vaske hus, rydde pent, gjøre rent, pynte tre. Gaver skal kanskje kjøpes, pakkes inn. Man skal huske å takke. Også er det kanskje julematen. I tillegg kommer det høytid der man kanskje ikke kan følge sine vanlige rutiner og ting må være planlagt litt i forkant, for eksempel stenger jo butikkene til andre tider på rød dager – mange er helt lukket.

Og ordet planlagt, er litt alfa omega for meg. Når jeg har regnet med julen hele året, er jeg ganske klar for den når den kommer. Jeg er opptatt av at gavene jeg gir skal passe til personen, og det krever av meg en del tankearbeid også. Jeg hadde aldri rukket alt dette i bare desember. Da hadde jeg fått voldsomt stress. Derfor handler jeg inn litt gjennom hele året. Det behøver man ikke gjøre hvis man ikke vil, men for meg gjør det at jeg kan roe ned i desember og da kose meg med julepapir og innpakning, mens jeg kan sitte rolig i «båten» og høre julemusikk, osv. Jeg handler noen julegaver da også, men har gjort det meste først slik at dette blir bare hyggelig følelse i meg.

I tillegg må jeg på det sosiale også kjenne mine begrensninger litt. Jeg bør ha en tanke om hva det er viktig for meg å gjennomføre i julen, og hva som kanskje kan være litt for mye per nå. Jeg vet at en del blir invitert i store juleselskaper og kan synes det er vanskelig å håndtere. Da kan det være lurt å ha en avtale med seg selv, på hvor lenge en eventuelt skal delta sånn at det blir hyggelig for alle – og at man ikke blir så sliten at det går utover det som skulle vært fint. Litt «alenetid» er lov. Da kan man ha det bedre også når man er i flokk! Så med disse rådyrene i fellesskap, ønsker jeg en fredelig slutt.på romjulen – straks er det nyttår og jeg har håp om at framtidige juler også blir fine. Det har denne julen vært.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s