bokanmeldse

En annen pol(sk)

Jeg fikk enda en roman av Aasne Linnestå i desember, Krakow som utkom i 2007 (Aschehoug). Det er spennende å følge forfatterskap gjennom flere ulike år. Jeg velger ofte å lese mange bøker av samme forfatter – om jeg liker det jeg leser, eller det gir meg noe.

Jeg-et i Krakow er en kvinne som har fått et barn i et forhold som skrantet, helt på tampen. Barnet dør rett etter fødsel. Hun har barnet mellom beina, hodet. Jeg får bilder i hodet mitt. Bilder som sier mer enn tusen ord. Slike bilder får jeg se og oppleve fordi Linnestå skriver med egne, rike og svært presise skildringer. Det gjør at jeg kan leve meg også inn i en tematikk jeg ikke selv har opplevd, noen sinne, og heller ikke kommer til å erfare selv.

Kvinnen må komme seg bort. Til noe annet som er vondt. Hun drar til Krakow, der hun har bodd før, og reiser mot Auschwitz også. Hun møter andre mennesker, fra nå og fra før. De hjemmefra svarer hun ikke på telefoner fra. Språket funker kanskje ikke, språket blir hjelpeløst. Å dempe smerte med annen smerte, andres smerte, blir det et språk?

En spennende, engasjerende roman om rundt sterkt tema, både helt konkret og hvordan en slik krise som hovedpersonen opplever, kan forme et menneske. Jeg føler jeg mangler egen erfaring både med kjærlighet og mulige egne barn, og hva det vil se når det skjærer seg. Jeg greier ikke alltid å vise forståelse, eller klarer å kjenne helt inn liksom. Da er det fint at noen skriver på en måte som gjør at jeg litt lettere kan sette meg inn i andre slags liv. Jeg ønsker jo det, å kunne vise rett omsorg som man kan med mer innsikt som igjen gir en viss forståelse. Boka gav meg kjennskap til en «fremmed pol» for meg. Det er fint, for andre mennesker fortjener omsorgen – også min! Vi trenger hverandre, ja det kjenner jeg på og det føles også litt godt, det å få være til for flere enn meg selv. Boka etterlater seg et håp etter fortvilelse. Kanskje kan språket mitt få låne noen ord for andres smerte fra romanen jeg nå har satt i hylla og antakelig vil hente fram igjen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s