bokanmeldse

Mål å gripe

Jeg har lest Pulskuren Stress riktig. sov bedre. yt mer og lev lenger av Dr. Torkil Færø, Cappelen Damm 2023, lesereksemplar fra forlaget.

Boka er skrevet av allmenn– og legevaktslege Torkil Færø. Han er også blant annet forfatter og fotograf. Jeg ble introdusert for han da jeg leste Kamerakuren og også var på foredrag med han, gjennom fotoklubben jeg var medlem i. Da jeg oppdaget Pulskuren, tenkte jeg det ville være spennende å se hva den ville gi – av konkrete grep i folks helse – som folk kan gjøre selv.

Jeg kjente jo til Kamerakuren, der det man ser gjennom kameralinsen blir et konkret fokuspunkt, og noe å holde fast i. Jeg frøs tiden med kort lukkertid, og bevarte for evig. Som jeg har gjort gjennom mine år med foto dom hobby. Nå for tiden er jeg ikke i form til å bruke kameraet mitt, men jeg er interessert i ulike perspektiver. Jeg ante før jeg leste Pulskuren at jeg ikke var helt målgruppen. Likevel, selv om en del ikke passer til å bruke i mitt liv, så lærte jeg en del nyttig om menneskets hjerne, fungering og kropp. Jeg kan nå også enklere forstå hvordan andre føler seg, i ulike tilstander. Det er verdifullt.

Pulskuren består av en teoridel som fenget meg. Selv om boka tar utgangspunkt i hjelpemiddelet en pulsklokke kan være, var det mer enn fakta om hvordan tallene der vil vise seg. Kunnskapen ble tatt med videre i meg som leser da jeg kunne få lov å legge ut på ekspedisjon. Jeg lærte om immunforsvar, jeg lærte søvnens innvirkning på helse, jeg lærte om kroppsbatteriet, jeg lærte å lade med å huske å hvile. Jeg så hva som kunne gi utslag som var negative for kroppsbatteriet, hva som kan tappe. Jeg så også hva som kan gjøre godt – uten at jeg selv har begynt å måle. Tipsene og mulighetene til å lytte til kroppen, aner jeg allerede bare ved å lese og lytte til kroppen – uten å se de konkrete tallene. Kanskje vil jeg måle etterhvert, når jeg selv kan gjøre flere aktive grep ute igjen – som gode turer i frisk luft.

Det jeg er skeptisk til i boka, er en del «løsninger» rundt kosthold. Det kan godt hende løsningene er ålreite og nødvendige for mennesker som lever med en usunn overvekt. Men det kan eksempelvis være skadelig eller farlig med spesielle dietter med fasting osv. om man har andre typer helseproblemer. Men, når det er sagt: Leser man med et litt kritisk blikk og ikke adopterer alle slags tips til å skulle passe på seg og sitt liv, er det interessant og nyttig lesning. Kunnskap og bevissthet kan komme godt med, selv om ikke alt er relevant for alle og man må evne å se forskjellen. Alt er ikke god fisk som passer alle! Man kan jo være både allergisk og intolerant, sånn metaforisk sagt. I boka kommer det også klart frem at man bør snakke med også sin egen lege, som jo ofte kjenner en bedre eller i alle fall kan sette seg inn i tidligere sykehistorie gjennom journaler samt gjøre nye undersøkelser og

En ting som jeg også reagerte på, særlige i første halvdel av boka, var sitatene fra testdeltakerne som bidro da Pulskuren ble skrevet. Etterhvert fikk man mer av noen sine erfaringer, med konkrete ting som de ble oppmerksomme på gjennom arbeidet med endring av livsstilene som var relevant, små eller store grep, sammen med pulsklokken – og interessante funn på klokken da de var like ved utbruddet av en sykdom. Men mange ganger var det nærmest reklamesetninger uten noe særlig innhold om hvor fantastisk «pulskuren» er. DET trenger ikke en god og viktig bok om å mestre helsen sin å inneholde. Det forteller boka oss helt av oss selv – også Færø sin bok som ellers er velskrevet og godt gjennomarbeidet – og disse sitatene gav meg en slik litt falsk hallelujastemning som gjorde meg i skeptisk til motivet bak boka. Det ble litt sånn «nå selger vi dette for enhver pris, og smører tjukt på, håper det glir rett inn som fett så de ikke merker det, at vi får en epidemi av nyfrelste med litt kjøpekraft».

Og jeg bet meg merke. Heldigvis leste jeg likevel videre, og fikk med meg bokas faktiske innhold, som var interessant og viser muligheter både i teknologien og i folks hverdag – satt sammen – som kan gi oss en god, kanskje også friskere framtid. Det kan være enklere å ta bevisste valg, når man vet litt om muligheter og konsekvenser rundt de ulike alternativer i levesettet.

Mine tanker helt avslutningsvis, litt sånn oppsummert: Vel verdt syns jeg å bruke noen av timene på denne boka, og så kan man selv vurdere hvordan man vil forholde seg til kroppen sin, hva som den kan ha godt av å lytte til, hva som alt er på plass og hva som ikke vil passe i den situasjonen den er i nå. Kanskje kan det man leser i boka hvile litt, at det mest er godt å forstå sammenhenger, andre har kanskje stor verdi av å registrere søvnmønster for eksempel for å sørge for å få gitt kroppen den nødvendige restitusjon og oppladning.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s