bokanmeldse

Høre på det andre øret

Så fikk jeg endelig lest ungdomsboka fra 2020 som «alle snakket om»: Hør her’a av Gulraiz Sharif (Cappelen Damm 2020, min pocket utgave 2021).

Tittelen ber oss høre. Og jeg hører. Jeg hører Mahmoud på 15 år som om han snakker rett til meg, hjemme hos meg. Jeg må komme meg ut og forstå mer av alle slags mennesker, kjenne på alle sine følelser. For det vil jeg. Jeg vil forstå. Jeg hører på det andre språkøret. Mennesker er mye mer enn hvordan de ser ut, hvor gamle de er, hva de heter – men man er også en del av det. Og av hvor man kommer fra. Røttene våre gjør at andre kulturer kan være som sjokk.

For pappaen til Mahmoud, er det en del av de pakistanske røttene som gjør at han er veldig opptatt av å beholde et godt utad rykte. Men hva er egentlig det? Kan grensene flyttes?

Denne sommerferien blir litt overraskende og annerledes. Mahmoud er guide for onkelen som er på to måneders besøk mens foreldrene jobber. Faren til Mahmoud kjører taxi døgnet rundt, og moren vasker på universitet – der Mahmoud en gang skal gå og bli skikkelig klok.

Onkelen blir ekstra overrasket på ferien. Han har ikke sett nudiststrender før, eller damer som soler seg toppløse i parken. Når det er Pride i Oslo, blir det også en morsom fargerik bølge. Bare å kjøre t-bane er ganske spesielt, som å være på Tusenfryd hele tiden. Det blir en opplevelsesrik sommer, enda Mohomoud «bare» er hjemme i Oslo.

Mahmoud får også noe virkelig vanskelig å håndtere. Først får han sjokket og. Lillebror har det ikke så bra. Kan Gud egentlig være glad i han, spør han storebroren sin. Mahomud han får helt andre ting å tenke på enn at det er litt kjipt med hjemme-sommer uten å ha så mye penger til å finne på ting.

Dette blir en heisatur, berg- og dalbane og kulturreise på en gang – for alle mann. Vi får det fortalt til oss på en kul måte. En måte som gjør at jeg forstår Mahmoud både hører til i det vanlige norske samfunnet og i det flerkulturelle, språket er annerledes selv om han har all innsikt. På en måte. En kul bok, om viktige tema. Kanskje er det en slags integrering av de trauste nordmenn og, en måte vi kan lære å bli venn med et mangfold. Vi får se, inni bor alle følelser. De kan også være der, for en spesiell grunn.

Identitet, kjønn, selvfølelse. Jeg føler meg styrket. Fem pluss.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s