Hverdag

Jeg valgte meg i april (måneds-oppsummering)

En måned med påsken i. En måned med både snø og sol. En måned der jeg fortsatt har mye vondt i kroppen, pga. bruddene som ikke gror. Jeg har likevel jobbet fire dager hittil, etter påske, og jeg gir meg ikke. Jeg har så lyst til å ikke bare høre til, men også mestre og bidra. Til noe. Som helst. Jeg har fått skrevet en del på det jeg fokuserer på i tekst for tiden. Det er spennende å se seg selv utvikle sine ord. Til mening. System. Noen ganger skrivekunst. Fortsatt i system. Rydde, danse, leve. Jeg har på slutten av måneden hatt et besøk som var en skikkelig god opplevelse. Jeg er glad jeg har familie – min familie – en familie som er glad i meg. Som jeg er. Til skrekk og advarsel, men også til noe godt – av og til? Jeg bryr meg om de jeg bryr meg om så bunnløst. Det er godt på bunnen også, er jeg god? Jeg har fått meg litt fine ting i hjemmet mitt, investert i hverdagsgleder til å ha et kjøkken som er hyggeligere, for eksempel. Jeg har brukt en del tid med å lese også, og når framtiden kjennes usikker kan jeg i alle fall stole på at det vil være flere gode bøker å lese og oppleve og leve sammen med. Både klassikere å hente fram og helt ny samtidslitteratur! Bøkene gir meg både virkelighetsflukt og røtter til andre mennesker, jeg kan bedre forstå. Andre slags følelser og liv. Jeg lever med dere, sant? Listene over bøker, kulturopplevelse, filmer og tv-titting i april følger under bildet.

Bøker:
Beatles av Lars Saabye Christensen fullførte jeg på månedens første dag. En interessant oppvekstroman fra ungdomstida til fire gutter født i 1951, og første bok i en triologi jeg skal fullføre.
Tallboy av Therese Bakkevoll en sterk roman med to viktige historier, en fra psykiatrien nå og en fra andre verdenskrig med et skip som ble senket. En bok jeg levde meg inn i, og følte jeg kjente alle personlighetene i de syke korridorene fra nåtida. Unike innblikk kommer til uttrykk.
Tarjei, 13 år av Anja Dahle Øverbye – fortelling i ord og tegninger om en gutt som er både liten og stor.
Du er så lys av Tore Renberg, en lysende fortelling om vold, familietragedie, selvmord som tross alt det dystre løftet meg opp.
Gutten i tempelet av Kristin Bortolotti, jeg liker å lese denne barneboka hver påske. Den hyller for meg det å være annerledes og gir meg tro på meg selv.
Bomullsengelen av Susanna Alakoski, en interessant historisk roman jeg gleder meg til å følge videre – første bok i en kvartett.
Bly av Lars Saabye Christensen, bok to i serien om Kim Karlsen, etter Beatles. En god leseopplevelse!
Det er lenge til skumring av Tharaniga Rajah – en bok som gav meg en ny verden, om en annen norsk virkelighet fram i tid.
Tusen elgar i garasjen av Sigmund Løvåsen, en skikkelig leseopplevelse av en diktbok for barn. Verden her, nær, i oss. Finurlig og fantastisk. Klok og morsom.
11 % av Maren Uthaug – en nyskapende og utrolig kul både framtidsroman og et slags historisk innblikk – en helt ny roman for meg på alle slags måter. Nytelse!
Hør her’a av Gulraiz Sharif, en godt skrevet ungdomsroman om minoritetsmiljø i Oslo
Påbegynt: Bisettelsen av Lars Saabye Christensen, tredje bok i serien om Kim Karlsen (etter Beatles og Bly). Denne syns jeg var litt krevende å lese i de første par hundre sidene, så det gikk litt langsommere enn «normalt».

Lydbøker:
Forhandle med virkeligheten Ett år på ett hjul av Erlend Loe. Finurlig bok om å prøve ut og bli fascinert av enhjulssykkel. Jeg tror jeg har hørt den som lydbok en gang før, men husket det ikke da jeg satte på og valgte å høre hele. Han leser selv og det er humoristisk og med snert. Jeg liker å høre lydbøker av Loe.

KULTurelle opplevelser:
Vikla inn i blått 12. april 2023 på Det norske teatret, Bob Dylan på nynorsk! Fint, nedpå, unik og god tilnærming til musikalske perler. Også litterært, og alt satt inn i autentisk troverdighet.

Film:
Alle utlendinger har lukka gardiner – film basert på en bok jeg hørte om under forfattarskulen. En sterk samtididsfilm som jeg er glad jeg fikk sett! Den var å finne i NRK TV-appen nå, under god film i påsken – og det var det absolutt.
Kompani Orheim – film basert på Tore Renberg sin roman med samme tittel, som jeg også har lest. Sterk film, som også har mye varme – denne filmen var også å finne i NRK-TV.
Beatles – film fra 2014 (DVD) basert på romanen til Lars Saabye Christensen fra 1984.
De dødes tjern fra 2019 (DVD) – en moderne utgave av grøsseren som ble filmatisert i 1958 også. Begge filmene er basert på André Bjerke sin roman De dødes tjern. Det var en morsom opplevelse å få med seg disse to løsningene på historien. Denne moderne, var veldig mye mer skummel! Jeg her ikke vant til å se denne sjangeren, og fikk en skikkelig støkk mens det stod på. Gøy!
Nokas filmen om ranet (var å finne i NRK TV-appen). Spennende innblikk i noe som har rammet.

Litt fine ting på TV:

Kompani Lauritzen, The Voice og hemmelige duetter og noen konsertopptak på NRK. Sommerhytta har nå rullet i gang og det synes jeg er hyggelig å se litt på. Ny sesong av The good doctor (som er min favorittserie har kommet, jeg har sett de to første episodene og er spent på videre. Jeg har det godt når jeg følger med på autistiske Shaun og interaksjonene han står i!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s