bokanmeldse

Prinsesse på prøve

Jeg har lest Justyna Nyka sin vesle eventyrfortelling Drømmeprinsen (Mangschou forlag 2010), som står i en egen bildebok som er illustrert Nyka med karakteristisk, fargerik og morsom strek.

Det var en gang en prinsesse. Det er det ofte, i eventyr. Og stadig er det en konge som vil så vel! Denne kongen forsøker å finne en fin prins til henne, men prinsessen forelsker seg ikke i de som kommer friende.

Til slutt gir kongen nesten helt opp og bestemmer at prinsessen må reise ut i verden selv for å finne han. Hun legger av sted, ut på eget eventyr.

I verden er det fullt av overraskelser. Noen kan bakes, noen kan smakes! Da prinsessen kommer hjem med maken sin, sier kongen: «Vi leter etter noen og finner en annen – og det er like bra!»

Underfundig, overraskende og morsomt. Og også – en fortelling jeg føler er særlig relevant for det samfunnet har blitt bevisste og opptatte av i vår nyere samtidig – retten til å elske hvem man vil. Hjertet mitt smiler.

Boka krever at man ser litt godt på tegningene for å forstå hvorfor prinsessen plutselig baker på den eventyrlige reisen sin, men får man seg hva det står på mester Frikk sin dør er man helt med på notatene! Inni meg – blir alt som noter og søt musikk og jeg får følelse av ekte magi. Hjertet mitt kribler av glede.

Prinsessen og boka om henne står til stor stil. Drømmeprinsen av Justyna Nyka – som står her ved min side – får hånda mi til å skrive inn lekende, frydefullt og lett minst fem prikker over i-en som et terningkast. Dette er en liten og ny favoritt-bildebok for meg og en bok for alle barn som har et hjerte og for voksne som tør å kjenne på sitt eget. God eventyrlig, leselyst akkopagnert av gledelige, jordnære undertoner! Bassen smiler i meg, moll leker dur og jeg er ikke sur, mer lett til sinns, oppløftet for verdens helt reelle undrer.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s