asperger syndrom

Å farge en personlighet

Yellow Peril (sometimes Yellow Terror) was a color metaphor for race, namely the theory that Asian peoples are a mortal danger to the rest of the world. I think my Asperger syndrom is yellow: Standing there saying do not touch, danger and etc. Yellow is also joy. And I love the asian color.

Jeg ble 30 år før jeg fikk diagnosen. Da skjønte jeg hvorfor jeg trenger forutsigbarhet og hvorfor jeg ikke klarer saker andre klarer, mens jeg samtidig er så smart på andre områder. Jeg lærte litt om hvorfor personligheten min er akkurat som min. Ingen med Asperger syndrom er like, men jeg er lik meg. Jeg fyller diagnosekriteriene. Det forteller noe om mine personlige egenskaper og begrensinger og styrker. Jeg er bare meg, meg med Asperger syndrom. Jeg er ikke Asperger syndrom, men blir farget av at jeg har Asperger syndrom.

Min asperger syndrom er gul. Jeg er ganske sikker. Gul som betyr fare, gul som er glede og gul som sola som jeg må skygge for da den har for sterkt lys. Alt i min asperger er for stort for meg, for uoverkommelig, for sterkt. Alle sanseinntrykkene er så sterke.

Jeg trives med gul genser. Det er som om vi er på lag da. Jeg og asperger. Jeg føler meg tryggere, på trygg grunn. På hunder bruker man en gul sløyfe hvis det er engstelige/utrygge hunder man ikke ønsker at fremmede skal klappe. Man bruker det som et varselssignal.

Den gule fare er et politisk slagord lansert omkring 1900 om den trussel den «gule» rase (japanerne og kineserne) kunne innebære for den «hvite» rase.

Selv liker jeg asiatere. Og kulturen deres. Men jeg vet ikke om jeg hadde likt å bli bukket til, noe koreanere gjør når de hilser på hverandre. Kanskje hadde jeg blitt redd og slått, og vært den reelle faren i bildet. Jeg lyser gult.

Gul betyr gjør deg klar på trafikkskiltet. Og mye handler om det for meg: Å alltid være i beredsskap.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s