Begrensninger i adferd

Jeg skrev i går om spesialinteresser. Mange med asperger har begrensninger i adferd, i tillegg til altoppslukende interesser. Man kan være mindre fleksibel i tanker og adferd. Når rutinene endres på, blir alt fryktelig utrygt. Jeg vil komme med et eksempel.

Tenk deg at en god venn eller venninne ringer i nitiden. Han/hun sier: Jeg stikker innom en tur i formiddag. Du svarer ja, så hyggelig, for det har du lært deg at man svarer. Men egentlig, trengte du tid til å forberede deg og du opplever et enormt følelseskaos. Du vet ikke hvordan du skal klare å kle på deg klærne og smilet. Hva er egentlig riktige klær for et formiddagsbesøk? Du ender med å gå i det du alltid går i. Du vil ikke at noe skal være annerledes.

Du vet ikke hva du skal servere. Sen frokost? Lunsj? Kaffe? Te? Vafler eller noe annet til kaffen?

Du vet ikke hva som er formiddag. Er det bokstavlig, altså før klokken tolv, eller er det før den moderne ettermiddagen som er mer ala klokken fem? Og vil klokkeslettet påvirke hva du bør snakke om? Kan du være helt stille og bare lytte?

Du blir bombadert av tanker og følelser og midt i alt skal du ta imot et besøk. Et besøk som bare kanskje vil ha en kopp kaffe og plutselig blir du usikker på om du skulle hatt en gave. Nei glem den tanken, du blir OVERBEVIST om at du skulle hatt en gave. Kan en gave være en bok eller noe du allerede eier, hvis du pakker den inn?

Hva om du gir en gave og ikke han eller henne? Tenk om personen ikke har med seg noe som helst. Da vil du kjenne på en ubalanse og denne ubalansen gjør at du vil avbryte besøket nesten med en gang det har begynt.

Se for deg dumphuska. Du blir sittende nede og deretter oppe i tomme lufta. Vekselsvis. Lufta går ut av deg og du vet ikke hvem du er eller hvordan du skal være. Du smiler.

Reklamer

6 kommentarer om “Begrensninger i adferd

  1. Tilbaketråkk: Å holde kontakten | aspergerinformator

  2. Tilbaketråkk: Min verdi måles i penger – er jeg et menneske da? | aspergerinformator

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s