Hipp, hipp hurra! (Spis is!)

Jeg våkner og er forvirret av mine egne drømmer. Jeg spør: Hvilken dag er det i dag? Det er 17. mai, svares det. Klokka er fem om morgen. Jeg lurte på hvilken ukedag det var. Heldigvis husket jeg at 17. mai i år var en søndag. Denne dårlige starten på dagen, med at nattevakten var mer opptatt av nasjonaldagen enn hverdagen jeg skulle ha, fikk meg til å føle meg feil. Jeg er virkelig ikke en del av samfunnet! Gratulerer med dagen.

Det er 17. mai i dag og barnetoget har vært og kongen har stått på ballkongen med familien.

«17. ma-i er vi så gla´i»! Men jeg vet at for noen med Asperger syndrom, er i dag en bråkete dag. Det er korps og det er unger og det er jubel og hurra-rop. Selv tåler jeg dette ganske godt, for jeg vet hva som kommer. Det handler om det forutsigbare. Hvert år den 17. mai kommer korpset marsjerende om morgenen. Jeg spilte til og med i korpset selv da jeg vokste opp. Det som plaget meg, var at alle stod og stirret på korpset og at jeg var en del av det de stirret på. Hva så de?

Slik som for meg, at forutsigbarheten er nok, er det ikke for alle med Asperger. For noen blir det rett og slett for mye sanseinntrykk. Trommene i korpset kan høres ut som bomber og granater! Pensko på jentene kan klikke og skjære gjennom marg og bein. Dette siste kjenner jeg igjen, men det er verst inne. Utendørs, som i toget, er det så mange andre lyder som overdøver klikk-klakk-sko og jeg har aldri vært på noen fest etterpå. Jeg har sluppet skoene.

Fargene er forutbestemt: Flaggets rød, hvit og blå. På Europris har de sløyfer til 5.90. På bensinstasjonen må man betale litt mer. Det koster å være ute i siste liten – alltid. Antrekket er bunad, korpsuniform eller bare penklær. Det siste er vanskeligst, da må man ta valg, kanskje til og med gå i butikken for å ha helt nye, fine festklær og det kommer også an på været om man skal ha kort eller lang kjole også videre også videre. Man ender stort sett opp med å fryse. Jeg velger meg bunad når jeg ikke er i korps. Noen klager over at det er for varmt. Det er det ikke for meg. Det er trygt og som folkets uniform. Jeg glir inn i mengden av vakre drakter.

Så var det maten. Den er også forutsigbar. Jeg er vant til koldtbord, og før det var det boller og is på skolen etter at jeg hadde spilt i korpset. Mange spiser pølser. Ja, 17. mai er pølser og is, boller og brus. Dette er mat som ikke er så sterk og dermed går fint også for de som er følsomme overfor krydder og lignende. Noen med Asperger er det. Disse matvarene lukter heller ikke så mye. Maten på 17. mai er relativt uproblematisk.

Så var det ungeskrik. Hipp-hipp-hurra. Og det var sekkeløp. Jeg har aldri turt å delta. Da blir man så synlig. Det handler også om koordinasjon at jeg ikke ville delta. Mange med Asperger syndrom har problemer med nettopp det, og jeg er en av dem. Da jeg gikk i korpset, krevde det veldig mye av meg å spille og samtidig gå i takt. Jeg falt ofte ut av hvor vi var i marsjen og bare lot som jeg spilte. Å lyve gjorde vondt, vi med Asperger sverger til sannheten, men jeg hadde ikke noe valg. Jeg måtte late som jeg fortsatt var med i stykket. Slik kunne jeg også bli usynlig og uoppdaget. Jeg hermet etter de andre. Jeg spilte med.

Stykkevis og delt kom jeg meg gjennom all marsjeringen, men jeg gikk ofte med feil fot og måtte bytte ben i marsjen. Nå er det neste generasjon som marsjerer på skolene. Jeg tenker på alle de som egentlig syns det gjør vondt å synes i korpsuniform, fordi blant flertallet av unge mennesker, er det fåtallet som spiller. Vi blir klappet for, men noen har plassert merket «nerd» på korps. Og å være korpsnerd på 17. mai var ganske belastende. Alle kunne se!

Noen ganger har jeg vært på tivoli. Det har vært litt vanskelig, for hver gang jeg skulle bli med noen å kjøre karusell, kostet det 20 kroner av 17. mai-pengene mine. Det føltes som om noen stjal fra lommeboka mi!

Jeg liker å se feiringen på TV. Da kan jeg bli med til slottsplassen. Der har jeg aldri vært på 17. mai. Jeg vinket til kongen fra lenestolen. Ha en så fin 17. mai ettermiddag og kveld du kan! Spis en is. (17. mai er is og da blir det så feil for meg når noen sier de ikke vil ha. Skjønner du tegningen, som bare består av detaljer?)

Reklamer

5 kommentarer om “Hipp, hipp hurra! (Spis is!)

 1. Jeg tenker at du sikkert ville trives med 17.mai-feiringa her jeg bor, for her er det til de grader forutsigbart! Alt skal være som det alltid har vært, ingenting skal «moderniseres» eller endres på. Jeg har prøvd å foreslå litt andre måter å gjøre ting på, for jeg synes det blir veldig kjedelig som det er nå. Men folk flest vil ha det sånn, og dermed basta!

  Nå er vi hjemme etter å ha feira ferdig. Tog, varm sjokolade, boller med ost og rundstykker med egg, bløtkake og kaffe. Litt underholdning av skolebarna. Is og brus og pølser. Hoppe i sekk, løpe med potet på skje, gå på stylter, kaste våte svamper på klovnen, utlodning avsluttes og trekkes. Deilig å vrenge av finstasen og legge beina høyt en stund!

  Håper resten av dagen blir god for deg!

  Likt av 1 person

 2. Håper dagen blir fin, 17 Mai eller ei ☀️. Vi har også «feiret» fra sofaen, uten bråk og mas – med lammelår, riskrem og kaker🍰 (som vanlig.) Noen syntes sikkert vi er sær, som ikke reiser til byen og hører på buekorpsene, deltar i skole arrangement eller spiser felles mat med slekt og venner – men vi koser oss med våre rutiner 😃

  Liker

 3. Hei har lest mye av det du har skrevet i bloggen din. Er takknemlig for at du deler tankene dine. Jeg har hatt mange aha opplevelser.. Er ikke så kristen av meg men du kjenner til sangen «Jesus elsker alle barna» og «du er du og du duger»? Synes de er så fine og tenker at verden er for alle også deg og meg.😀

  Likt av 1 person

  • takk, ja verden er til for alle. Det er bare så vanskelig noen ganger, når man er annerledes og knapt kan ta vare på seg selv (eller rettere sagt, ikke kan det)

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s