asperger syndrom · Funksjonsnivå

Funksjonsfall: Del 6 – De «late» aspergerne

Vi med Asperger syndrom er rammet forskjellig. De fleste av oss er normalt eller høyt intelligente, men det tapper oss. Det å leve i et samfunn som krever og forventer normalitet, gjør at jeg føler meg mislykket (og ikke alltid skjønner jeg at jeg mislykkes før det er et faktum). Det koster krefter å kle på seg, kle av seg, legge seg, stå opp. Alt spiser av det lille lageret energi jeg har. Batteriet tappes og jeg aner ikke hvordan jeg skal lade det mer funksjonelt. Det er som om energien ikke strekker til det den skal og fører til ujevn begavning hos meg.

Noe som plager meg, er at jeg bruker all energien min på ting andre gjør som en selvfølge. Jeg må lade opp til å gå på toalettet for å tisse. Jeg har noen ganger, etter operasjon på sykehus, fått kateter. Det har vært befriende. Jeg har kunnet ligge i sengen uten å tenke på å tisse. Dette er kanskje et fintfølende tema, men jeg prøver å gi et innblikk i hvordan det kan være å ha en Aspergerdiagnose. Igjen, vi er som alle andre forskjellige, men mange av oss sliter med våre daglige gjøremål.

For nevrotypiske, er det en selvfølge å gå på do når man må på do. For meg er det en belastning og jeg får følelser i hele kroppen. Det er angst som herjer mest. Jeg er redd fordi jeg må utføre noe jeg egentlig ikke kjenner meg klar til. Jada, jeg snakker fortsatt om å tisse og jeg må attpåtil gjøre handlingen det flere ganger om dagen. Det burde vært automatisert i meg og ha gått av seg selv. Noen tenker kanskje jeg er lat som ikke kommer meg på badet med en gang. Jeg har et annet vis å fungere på, hvis ikke hadde jeg vel bare gått på do.

Jeg er «lat» i andres øyne på flere områder. Jeg klarer ikke å samle sammen klærne mine eller gre håret eller dusje hver dag. Det er maks en gang i uka jeg dusjer og jeg blir utmattet. Kanskje er jeg lat, men jeg tror ikke det er det det handler om. Jeg tror heller ikke det er en latskap å trakte etter, slik man kan tenke seg det er å ha ferie fra noe. Jeg tror ikke mange hadde likt å kjenne på maktesløsheten jeg kjenner når jeg blir rammet av «latskapen». Ville noen for eksempel sittet handlingslammet med et behov for å tisse? Jeg kan blogge i timesvis, redigere bilder og være tilstede, men de hverdagslige gjøremålene, de må jeg kjempe for. Det fortsetter jeg med, for vi «aspergere» er superhelter i form av at mange har evnen til å ikke gi opp. Vi har mislykkes så mange ganger før, at vi tåler det. Tåler samfunnet oss og den daglige, kontinuerlige «latskapen» vår? Jeg lover å blogge, æresord.

Reklame

9 kommentarer om “Funksjonsfall: Del 6 – De «late» aspergerne

  1. Tusen takk for kommentar! Det er godt vi er flere. Jeg føler meg mindre alene når andre med asperger kjenner seg igjen, og når pårørende forstår sine nærmeste bedre. Det gir meg noe så jeg fortsetter å gi blogginnlegg!

   Likt av 1 person

 1. Veldig tankevekkende at slikt som er helt «automatisert» for meg kan være helt energitappende for deg. Og enda en gang,- du er modig som forteller alt dette. En klem fra meg, – om du vil…

  Likt av 1 person

 2. Fortsett gjerne å blogge.Jeg er mor til en med AS selv som har litt problemer med å sette ord på ting som er vanskelige. Derfor er det veldig spennende å følge deg for du skriver ting som jeg aldri har tenkt over sånn som du beskriver de. Eneste vi har klarlagt er at å pusse tenner er en uutholdelig følelse så det blir omtrent aldri gjort. Klem fra meg..du er flink☺

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk. Jeg prøver så godt jeg kan. Jeg kan ikke bidra i samfunnet på så mange andre måter, men blogge kan jeg. Jeg er glad det er til nytte for noen! En pluss en pluss en… Om jeg bare gjøre en liten forskjell for en eneste en, er det verdt det. Jeg vil skape forståelse. Både for den det gjelder og de som står nær.

   Likt av 2 personer

 3. Eg har ofte fått høre at eg er lat. Som ikkje klarer å sette fatet rett inn i oppvaskmaskinen i stedet for å la den stå på bordet til neste måltid eller til dagen etter når energinivået er litt høyere. Du setter ord på kvardahen min.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s