asperger syndrom

Flukten fra virkeligheten

Mange med Asperger syndrom er bokormer. De fatter interesse for bøker der de kan være i en annen verden, for eksempel flykter de til Ringenes Herre. Det gjør mindre vondt å være et annet sted. De leser bøkene gjerne mange ganger, fordi de liker å vite hva som skal skje. Det gjør jeg også, men jeg leser ikke så mange fantasibøker. Jeg leser egentlig veldig lite. Vi med Asperger er altså ulike akkurat som deg og naboen. Dere bor på samme sted, men er forskjellige.

Det jeg leser vil jeg skal være ting jeg kjenner meg igjen i. Bare da blir det på ordentlig. Jeg leser om og om igjen de setningene som er meg. Andre er bokormer og forsvinner inn i bokuniverset. Men jeg trenger å kontrollere verden. Jeg kan derfor ikke lese meg inn i en annen verden diktet opp av andre. Jeg likte ikke å lese Donald Duck. Jeg likte bare gaven som fulgte med bladet. Den var ekte.Verden må være lik min, eller så må jeg finne den opp og skape den (jeg må være Gud). Jeg likte boka Den merkelige hendelsen med hunden den natten selv om den er oppdiktet, fordi den handler om en gutt med Asperger syndrom. Han kan veldig mye om matte og veldig lite om mennesker.

Jeg er god på å skrive, og skrev lange skolestiler. Jeg gjorde det bra og lærerne merket ingenting galt med meg. Det er ikke noe galt sier jeg, til deres forsvar. Jeg er annerledes – ikke gal. Annerledesheten min, det at samfunnet ikke håndterer den, har gjort meg syk. Kanskje. Det blir bare spekulasjoner. Vi kan ikke leve livet om igjen. Vi vet ikke om ting hadde vært annerledes om vi hadde oppdaget min Asperger da jeg var 3 år. Det er lov å drømme, men jeg forholder meg til realiteten. Den er: Jeg har både Asperger syndrom og tilleggsdiagnoser og trenger døgnkontinuerlig oppfølging. 24/7. La meg være i fred. Har dere ikke gjort nok?

Mamma og pappa var bekymret over at jeg ikke slukte bøker, slik broren min – som ikke har Asperger – gjorde. Jeg likte ikke å lese Donald Duck som han heller. Jeg likte bare gaven som fulgte med bladet. Gaven var ekte og til å ta og føle på. Mamma og pappa trodde det var synet mitt, det at jeg var sjeløyd, som gjorde at jeg ikke leste. De skyldte alt på det og tok det opp med ortoptisten. Jeg og pappa hatet timene hos henne forresten. Vi hadde det med å glemme dem. Jeg så jo nok! Jeg så til og med dobbelt opp, for det er det som skjer når man sjeler. Man ser ting dobbelt, spesielt når man er sliten. Det er ikke bare bokstaver som dobler seg. Jeg er ikke psykotisk, men du har av og til to hoder! Dette var morsomt å skrive, så nå ler jeg og de rundt meg vet ikke hva jeg ler av. Jeg lager virkelighet.

Jeg måtte lage verden mens jeg vokste opp. Bare da kjente jeg meg trygg. «Leken» begynte jeg tidlig. Jeg hadde ikke så mange å leke med og lekte mye for meg selv. Jeg vet ikke om jeg savnet noen å leke med, eller om jeg bare fant meg til rette med meg selv og fort gikk lei av andre barns regler i lekene. Jeg hadde en fantasiverden der jeg var et annet menneske. Der var jeg Maiken, en person som plutselig kom til meg. Kanskje var jeg åtte år, kanskje var jeg ti. Jeg aner ikke hvor navnet kommer fra. Maiken var meg når jeg ikke klarte å være meg. I hagen på hytta, danset jeg som henne med en rockering. Jeg vant konkurranser og fikk Gameboy-spill i premier. Men ikke på ordentlig, bare i fantasien. Jeg eide aldri en Gameboy.

Jeg mestret livet da jeg var Maiken. Jeg hadde kjærester og var kjempepopulær på ungdomsklubben og jeg kunne danse. Jeg kunne til og med bli frisk fra anoreksi, som Maiken fikk. Etterpå, har jeg blitt litt av Maiken, men bare de syke sidene, som at jeg fikk anoreksien. Jeg har ikke lært meg å gå ut av den. Jeg har aldri lært meg å danse heller. Jeg korrigerer ikke armer og ben så godt og rytme og musikk blir rotete for kroppen min. Jeg liker tekst og kan skrive om kjærlighet, men jeg kan ikke elske som i et parforhold, slik Maiken kunne. Jeg er ikke Maiken. Jeg bare prøver, feiler og prøver.
Til tross for alle mine feil, jeg danser i livet likevel, gjennom dukkene mine. Dans med meg, dukka mi. De stiller opp som modeller for min fotografering og jeg mestrer. Jeg er fotograf på si. Hver dag er en kamp om å ikke hate meg, og jeg lykkes noen ganger. Som i dag, når jeg skriver dette, kjenner jeg på en stolthet over hvor langt jeg har kommet. Jeg har blitt 31 år i en verden som ikke forstår meg. Klapp!
Reklame

2 kommentarer om “Flukten fra virkeligheten

 1. Ja, kan hende er det stort, det, – å være trettien i en verden som ikke forstår deg.
  Skulle ønske du kunne ha like stor glede av bøkenes verden som jeg alltid har hatt! Jeg husker gode leseropplevelser fra jeg lærte å lese som femåring. Broren min hadde brukket beinet og lå til sengs lenge. Han kjedet seg, og så fant han på at han skulle lære meg å lese og skrive.

  Vel, vel, skrive, det kan du iallfall, Helene, – det er en av dine talenter som bringer glede og forståelse til mange! Tenk deg en klem, – om du vil, – og ha en så god ettermiddag som du kan!

  Likt av 1 person

  1. Takk, lesing betyr noe for meg når jeg kjenner meg igjen. Og jeg elsker å skrive. Så det er ikke ordene det er noe feil med 😉

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s