asperger syndrom · depresjon · tilleggsvansker

Tirsdagstoner

Jeg våkner til lyden av stillhet. Den stillheten som bare bor på sykehus. Den er blandet med stemmer som går hit og dit. Hvem skal gjøre hva? Men de vet det så godt, så de trenger ikke spørre, må bare si og gjøre. «Jeg satte på kaffen,» hører jeg. Det er alt gjort. Føttene visste rutinene. Hendene også. Pulver i filteret. Vann i kolben. 

Jeg våkner til venting og veiing. Jeg skal vurderes, og så skal det (les: jeg) tas stilling til i et møte. Jeg drar på meg klærne. Eller, det vil si sykepleieren drar på meg klærne. Mange med Asperger syndrom er som jeg skrev i går, veldig sensitive. Jeg er ikke så glad i klær som strammer eller skraper. Jeg går i ull. Jeg er fornuftig. Det puster. 

Jeg puster ut. Enda en uke er passert. I går var det fire måneder til jul. Jeg ønsker meg veldig en elektronisk kalender som kan hjelpe meg å holde styr på tiden. Jeg har søkt hjelpemiddelsentralen. Rutinene mine holder ikke lenger. Jeg henger i en tynn tråd. Jeg balanserer på kant med relasjoner. Jeg lurer på når det skal bli nok å være bare meg, alene. Nå er det Helene og to personal og for å få til det er det team med flere rundt meg. Og noen utenfor teamet. De trenger inn i tryggheten min. Er jeg redd nå?

Mange med Asperger syndrom klarer seg på egenhånd. Andre trenger mye hjelp i hverdagen. Noen har tilleggsvansker, les: meg. Alt med meg utgjør et bilde som ikke er satt i glass og ramme, for da knuser jeg det. Jeg er satt i en sikkerhetsavdeling der lite kan knuse fysisk.

Håp kan likevel knuses. Derfor er jeg noen ganger deprimert, antar jeg. Angst og depresjoner går hånd i hanske. Relasjoner kan også gå i stykker, og det er jeg alltid redd for, det samme kan tillit til meg selv og andre. Jeg holder pusten for å kjenne på stillheten. Jeg er redd. Det er dag og liv laga. Jeg hører stemmer som snakker, ventilasjonsanlegget som suser og tastaturer det skrives på: Rapport. 

8 kommentarer om “Tirsdagstoner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s