De rare menneskene 

Da jeg var seks år, fikk jeg min første cd-plate. Folk er rare med Maj Britt Andersen. Jeg elsket den tittelsangen. Jeg skjønner nå hvorfor. Hun gav meg lov til å sitte på utsiden og titte inn på alt jeg ikke følte meg som en del av. Folk med hatter, jakker, høye, lave, tykke, smilende, likeglade; folk flest. 

De siste dagene har Østlandet hatt regnvær. I dag tittet sola fram igjen. Jeg synes regnvær er fint og har aldri skjønt hvorfor regnet kalles dårlig vær. Og forresten, folk (les: sjelden jeg) dusjer jo frivillig så hvorfor er de så redde og sårbare ovenfor regn ute, om de har mulighet til å skifte til tørre klær etterpå, inne? Jeg skjønner det bare ikke. 

Folk er rare. Og firkantede. Jeg visualiserer. Som mange med Asperger assosierer jeg og ser og tenker i bilder. Nå ser jeg for meg mennesket som en juicekartong. Jeg klemmer den flat så ingen skal forstå at jeg snakket med en menneskekartong til frokosten din, der jeg satt helt taus, utenpå. Jeg svelget ikke engang, for vi spiser jo ikke samme måltider og lik mat. Jeg drikker i alle fall ikke juice. Jeg har anoreksi og et snevert kosthold.

Jeg holder ut, for bloggen min betyr noe for noen. Jeg trekker pusten og setter punktum. Jeg må hvile nå, for jeg har prøvd litt for lenge å være en del av samfunnet og å snakke om dårlig vær og fint vær, nikke og smile. 

Mange med Asperger syndrom får nettopp tilleggsvansker og diagnoser fordi vi prøver å passe inn i noe vi ikke passer inn i. Det er ingens feil, ikke engang vår egen. Det er en vanlig menneske-greie å prøve å finne plassen sin i flokken. Min plass er i utkanten. Folk er rare. Jeg ser på dem med skrått blikk. Og så ler jeg litt eller blir redd, for jeg forstår dem slett ikke alltid. 

Reklamer

3 kommentarer om “De rare menneskene 

  1. Nå fikk du meg til å tenke på poeten og sangeren Trygve Hoff. Han skrev så mye fint, og ofte om de som ikke alltid fulgte strømmen. En av sangene heter «Folk e så bra». Kanskje du finner den på youtube…..

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s