Mestringsstrategi

Mestring kan være hvordan personer møter problemer, stress og utfordringer, hvordan man klarer livet rett og slett. Mestringsstrategier er strategier vi benytter oss av for å få til å leve og fungere. Mestringsstrategier kan angå intrapsykiske forhold, og/eller være orienterte mot forhold i personens miljø.

Mestringsstrategier som angår intrapsykiske forhold er emosjonsfokuserte (dreier seg om det vi føler), mens mestringsstrategier som er mer orienterte mot personens miljø kalles situasjonsfokusert eller problemfokusert mestring. Det er hvordan vi klarer ulike situasjoner, som å ta bussen sammen ned ukjente eller takle et nederlag. Vi med Aspergerger syndrom mestrer også!

Vi står opp til tross for at noen dager er veldig utfordrende, vi går på skole og noen har jobb. Noen er flinke til å trene, gjøre repetisjonsarbeid, være selvstendig og andre har store evner innen for det kreative eller språk. Selv skriver jeg godt og tar spesielle bilder. Svenske Paula Tilli kan grammatikk på mange språk. Leonardo DaVinchi kunne male. Men som sagt, vi møter utfordringer på vei til mestring. Bare det at noen skriver på et ark, kan skremme meg og gjøre at jeg mister fokus. 

Jeg bruker kontroll på egen kropp som mestringsatrategi når jeg er utrygg; = jeg skader meg og spiser lite. Jeg bruker også mer fornuftige kroppskontrollstrategier sett utenfra som kulestol og kuledyne og å snurre bena mine rundt hverandre. 

For å mestre hverdagen, har jeg kalender for å holde oversikten og oppnå kontroll og gevinst. Jeg vinner tillit til meg selv og fred og ro. Jeg spør ofte de samme spørsmålene om og om igjen, bare for å være sikker på svaret. Mente du? Det kan virke irrasjonelt, men både du og jeg tjener på det. Vi unngår usikkerhet og misforståelser.

Forskning har vist at mens vi benytter oss av mestringsstrategier som gjerne er «feilaktige» objektivt sett (for eksempel overdreven følelse av kontroll og mestring), har slike strategier helsemessig gevinst. Når vi vet, er vi tryggere, og trygge mennesker gir oss harmoniske forhold. Logisk, ikke sant? 

Det er klart jeg trenger å vite hvilken dag det er, hva jeg skal spise, hvor mange klokka er og om fiskene har fått dagens dose mat. Først når det er på plass, kan vi snakke rolig sammen. Hei. 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s