Valg 2015

Det er kommunevalg og jeg stemmer i dag, forhåndsstemmer på sykehuset. Jeg får god hjelp og jeg visste lenge i forveien hva jeg vil stemme. Valget må altså ikke tas i dag og gir meg derfor ikke stress eller dilemmaer.

Det betyr ikke at det er enkelt. Å ta del i samfunnet man ikke kjenner seg som en del av, er alltid vanskelig og jeg får store tanker om å skade meg selv. I dag er en slik dag jeg ønsker meg selv død. Det er ikke enkelt, men jeg stemmer for noen jeg tror på sin skyld. Jeg velger å være samfunnsborger så lenge jeg lever. Det er det minste jeg kan gjøre; min borgerplikt. 

14. september, den offisielle valgdagen, har broren min bursdag. Hurra for deg som fyller ditt år! Jeg har gavene klare. Han kan komme når han vil, jeg er helt forberedt! Og jeg liker å være forberedt for enhver situasjon. Slik håndterer jeg dem og tåler dem og mestrer dem. 

Mange med Asperger syndrom trenger å vite ting som skal skje i forveien for å ikke velte. Jeg vet i forveien for det er 14. september én dag i året, hvert år. Og vi avtaler en dag i nærheten av den store dagen hans. Hvert år er den dagen like stor for meg og jeg er stolt over å være lillesøster til en fin bror. Han er kjempefin og jeg er kjempestolt! Han har mestret. Det har ikke jeg, men jeg er likevel lillesøster. Og husk, jeg har gitt ut bok. 

Han skal komme inn i rommet og jeg skal si «hei» og «gratulerer med dagen». Så skal jeg strekke fram hånden med en gave i. Og så en til! Jeg skal prøve å se han i ansiktet så jeg får vite om han smiler. Men jeg er så sensitiv at jeg merker smilet uansett, det er som en sjette sans bor inni meg, så det er ikke så farlig om jeg hviler øynene på noe annet, som skjorte eller sko. Jeg går videre i besøket, med bena plantet i stolen. Logikken står på hodet og klapper meg varsomt. Jeg får lov å være liten nå. Minstemann. 

Han takker og klemmer meg og sier kanskje at jeg er gæern. Jeg liker når han sier det, fordi det er nettopp fordi han blir så glad og overrasket over det jeg har gitt han. Han er takknemlig! Takk for besøket. Hipp, hipp, hurra for han! Og godt valg. 

Reklamer

9 kommentarer om “Valg 2015

 1. Ja det er viktig å stemme 🙂 jeg vet også hva jeg skal stemme, men finner ikke valgkortet, mener at jeg får et nytt på valgdagen 😊 regner med broren din ikke leser bloggen din, det blir jo gøy om han ikke forventer noe. Lykke til 👍👍👍

  Likt av 1 person

   • Eg synes det er spennende å følge med på bloggen din! Du skriver bra, og eg lærer ofte noko nytt! Og så er det altid litt stas når bloggere eg følger gir ut bok! Om eg ikkje får den så er det vel ein fare for at eg legger inn bestilling selv 🙂 Selvfølgelig høyrer du frå meg!

    Likt av 1 person

 2. Jeg liker å lese at du gleder deg til din brors bursdag, Helene! Og så tenker jeg på valgdagen og at slike forutbestemte begivenheter sikkert passer deg bra. Jeg er dessuten helt enig med deg, – det å stemme er en borgerplikt vi skal ta på alvor. Jeg tenker at de som ikke gidder å stemme, de bør heller ikke klage i etterkant over hvor dårlig jobb politikerne gjør!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s