asperger syndrom · Funksjonsnivå

Som en dement, sa du?

Som demente mennesker, har jeg god langtidshukommelse og dårligere korttidshukommelse. Men jeg er ikke gammel. Jeg har bare Asperger syndrom.

Jeg tror dette fenomenet handler om at i nuet, er det så mye som skjer på en gang. Det blir vanskelig å filtrere ut hva som er viktig. Jeg blir overveldet av lyder, setninger og informasjon. Det som skjedde for lenge siden, har kommet på avstand og jeg kan betrakte det fra utsiden.

Mange med Asperger syndrom står på utsiden og titter inn, på et samfunn vi ikke helt forstår. Men jeg forstår at jeg skulle smeltet inn i samfunnet, så jeg «smelter» etter beste evne.

Når jeg står slik på utsiden, observerer jeg det jeg titter inn og tilbake på. Jeg ser sykepleieren søle biola for syv år siden. Jeg ser storebror smile i sofaen når jeg er to år. Jeg ser mamma ha hår under armene når hun får skulderen ut av ledd på stranda og jeg er 10-12 år. Badedrakta er blå. Deilig er den himmel.

Det som skjer her og nå, som hvem som har vært sammen med meg akkurat i dag, kan jeg slite med å huske når jeg blir spurt av nattevaktene samme kveld. Jeg vet ikke, enda vi har sittet sammen i timesvis. Jeg har hatt nok med spesialinteressene mine og setningene mine som av og til forstyrrer, som at jeg må be om å gå på do. Jeg blir lett overveldet og sliter med å huske det som vi snakker om (med unntak av det som faller inn under særinteressene mine, som prisene på Coop Obs).

Jeg husker likevel alt jeg skal gjøre, for jeg er rutinestyrt. Jeg våkner, står opp, tisser, blir kledd på, spiser, sover, står opp osv. Man kan stille klokka etter meg selv om jeg ikke husker deg som jobber med meg. Du blir mindre viktig enn rutinene mine. Unnskyld, jeg mener ikke å ignorere og glemme deg. Du er bare ikke «her» i bevisstheten min. Kanskje er det like greit, for du må glemme meg igjen på jobb, ikke sant?

6 kommentarer om “Som en dement, sa du?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s