asperger syndrom

Asperger og arvelighet, spørsmål og svar

Mellom 70 og 100 prosent er arveligheten av Asperger satt til å være. Hvor kommer min Asperger fra? Ingen av mine nære har Asperger. Det går visst også an.

Spørsmålene raser i hodet mitt, som dominobrikker faller (seg) naturlig. Jeg er en visuell tenker. Hvis jeg får egne barn, vil de da med 70 til 100 prosent sannsynlighet få ASD? Vil jeg bli en god forelder? Vil jeg være det forbildet et barn trenger for å være trygg i seg selv? Jeg vet ikke.

Det jeg vet er at søstera til farfar levde hele livet sitt på galehus. Pappa møtte henne aldri. Jeg møtte henne aldri. Jeg vet ikke engang om hun levde da jeg ble født, men det kan godt hende. Jeg tror hun var yngst i søskenflokken på seks.

Jeg vet også at jeg har vært tvangsinnlagt på slike avdelinger, kalt «galehus», i straks ni år sammenhengende. Jeg skulle til å skrive måneder nå, som en graviditet, men sannheten er ni år. Enda er ikke et tilfreds-fungerende individ født, etter ni års jobb med meg for:

Asperger har man med seg hele livet. Jeg har i tillegg andre diagnoser og vansker med å leve, som anoreksi, selvskading og suicidalitet i baggasjen.

Jeg fikk ikke se søstera til farfar. Før ble de «psyke» og de som skilte seg fra normaliteten, stuet bort. Jeg vet ikke hva det var med søstera til farfar. Pappa vet det heller ikke. Alt psykisk var hysj; det snakker vi om. «Hysj, hysj,» hvisker det i hodet mitt. Og så roper jeg høyt: «Jeg har Asperger syndrom!»

Jeg tror DET er fasiten på et samfunn et barn kan vokse opp i, med eller uten ASD – altså et åpent samfunn, ikke bare i dag på verdensdagen for psykisk helse men hele tiden. «Hei, jeg har Asperger syndrom. Kan vi sitte sammen, du og jeg?» Jeg husker bussturen i 8. klasse der ingen ville sitte ved siden av meg.liftme2(P.S. Jeg hadde jo buse i nesa. Var det sant, EGENTLIG?)

Reklame

6 kommentarer om “Asperger og arvelighet, spørsmål og svar

  1. Det hørtes mye ut, hva arvelighet angår? I slekta mi finnes det asperger på begge sider av farsslekta, men forekomsten er på langt nær så høy, hva arvelighet angår, hvis man da ikke ser for seg at det finnes noen udiagnostiserte individer, da, sånn sett. Men arvelighet finnes, hva autisme/asperger angår, derom er ekspertisen enige i at det finnes arvelige komponenter, ihvertfall.

    Likt av 1 person

  2. Det er et godt spørsmål, faktisk. Har lurt på hvor min egen Asperger kommer fra. Så vidt jeg vet har jeg ingen i slekta med Asperger. Kan være at det er en del i slekta som ikke er diagnostisert, siden det er en relativt ny diagnose. Dessuten tror jeg en del av oss har vært «heldige» og hatt interesser og fokus på ting som er relativt nyttige. Var i alle fall tilfelle for meg, siden min store interesse har vært bøker, lesing og ord. Følgelig ble jeg ikke diagnostisert før jeg var over tredve. (Skremmer fortsatt folk noen ganger med hvor fort jeg leser.)

    Absolutt for et åpent samfunn selv. Psykiske diagnoser er vanskelige nok fra før om man ikke skal måtte leve med andres dumskap om dem også.

    Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s