asperger syndrom · bokstavelig tolkning

Potensielt farlig?

Noen har lurt på om jeg er farlig. Jeg er potensielt farlig hvis ikke rammene er skreddersydde for meg. Men stort sett, til tross for at rammene sjelden er skreddersydde, er jeg ikke farlig. Husker du sangen Bjørnen sover? Den er ikke farlig, bare man går varlig.

Jeg er ikke farlig, bare redd. Jeg er ikke engang sint, egentlig. Så sett deg ned med meg, møt meg på mitt nivå, lek med dukkene mine og si du skjønner hvis du skjønner og spør om det du ikke skjønner.

Jeg tar imot deg med åpne armer, noen ganger. Bare kjenn din besøkelsestid, som sommerfuglene bare passer inn om sommeren er det visse tider på døgnet jeg er mer sliten enn andre. Jeg flakser ikke så fritt-talende da.

hello6

Jeg har før skrevet at jeg ikke kan ta imot spørsmål muntlig. Det gjelder selvsagt fortsatt. Det er vanskelig når det skal handle om meg. Spørsmålene må gå en vei – til deg. Derfor kan jeg slå hånden av deg om du spør for mye om meg. (Men skriftlig er vi på trygg avstand. Spør om det du lurer på!)

Å slå hånden av, er også bare et uttrykk og ikke farlig i seg selv, så lenge du respekterer behovet mitt for å være alene i min verden. Da må du trekke deg bort fra dukkene og vise meg at du forstår at dette er mitt. Jeg kan opptre klossete med puslespillbrikkene, for jeg er ikke et «puzzle to solve but a collage to getting to know». Velkommen til universet mitt! Men tilbake til klossene. Jeg kan ikke dele når jeg opplever ubalansen mellom oss.

puzzle

På sykehus, vil det alltid være en ubalanse. Noen er tvangsinnlagte (les: meg), andre er betalt for å være på jobb og ha meg som pasient. En liten digresjon, men da vi var små, lurte broren min på hvorfor det var pasijenter og ikke pasigutter. Jeg liker slike barnetolkninger og de minner meg om min egen evne til å visualisere og tolke bokstavlig.

Min bokstavelige tolkning, gjør meg til en presis person. Skriver jeg at det lukter fisk her, mener jeg akkurat det. Jeg mener ikke at det lukter vondt som noen skal ha det til, det lukter seifilet med stekt løk. De har hatt det til middag. Min egen «middag» er anorektisk meny – den samme hver dag.

Sansene mine er ekstremt skarpe. De ligger uten på huden og noen ganger lukter sykepleierne sjokolade og vanilje. Luktesansen min er velutviklet. Det viste seg å være parfyme, da jeg fikk spurt tilstrekkelig antall ganger, til de ble lei av maset mitt om at de luktet ditt og datt. Det var bare parfymen. Jeg liker ikke parfyme. Det lukter noen ganger sprit, særlig om den har gått ut på dato.

Jeg ser detlajer og er lysfølsom. Derfor lukker jeg øynene av og til. Jeg trenger også hvile, etter alle sanseinntrykkene en dag innebærer. Jeg bærer de på ryggen og skuldrene og i plastikkposer så jeg blir lang i armene.

Lyder er plagsomme, om jeg ikke styrer dem selv. Du blar i avisa og det går meg på nervene! Vær så snill å ikke file neglene. Jeg hører og ser og lever og er.

I sosiale kontekster kommer min sjette sans inn. Jeg merker sinnsstemninger! Derfor vet jeg om du er glad, trist, sint eller stresset. Jeg kan høre det på telefonen, til og med. Så, vær oppriktig med meg. Jeg avslører deg uansett.

Jeg blir fryktelig skuffet, og potensielt farlig fordi jeg er redd, om du har løyet til meg om du er sint/ikke sint osv. Jeg blir sint, opprørt og kanskje aggressiv mot sykepleiere som er usikre og ikke innrømmer det. Vær ærlig, vær presis, respekter mine behov for rigide rutiner, selv om du ikke kan innfri. Da kan vi snakke sammen. Let´s talk!

P.S Jeg prøver uansett å tilpasse meg deg, samme hva du gjør, det vises bare ikke alltid utenpå.

Reklamer

7 kommentarer om “Potensielt farlig?

 1. Du skriver «Så sett deg ned med meg (…) og spør om det du ikke skjønner», men senere skriver du at du ikke kan ta imot spørsmål muntlig. Hva mener du? Er det enkelte ting man kan spørre om muntlig, men andre ikke?

  Liker

   1. Åja – se der! Jeg tolket setningen «kan ikke ta imot spørsmål muntlig» helt bokstavelig! Som i at du ALDRI kan ta imot muntlige spørsmål. Og jeg har ikke asperger engang.. Men jeg er jurist, og vi lider av samme punktlighetssyndrom 😉

    Likt av 2 personer

 2. Jeg liker å tro at ingen er farlige, men hvis man tråkker feil, så kan folk bli sinte, og alle har sine måter å være sinte/frustrerte/irriterte osv. på. Det er mange som har med mye bagasje, og da kan det lett renne over, i en eller annen retning.
  Som jeg har skrevet i en setning på et bilde jeg har tatt; «Be carefull, people are broken».

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s