asperger syndrom

Bokanmeldelse: Fra skjønnhetsdronning til funksjonshemmet

Bok: Fra skjønnhetsdronning til funksjonshemmet
Forfatter: Danske Anja Hende
År 2012, oversatt senere til norsk av Spiss Forlag
Sider: 234, A4-format
Førsteinntrykk: En vakker dame smiler på skakke og med øynene. Jeg åpner boka og leser om en dame som har levd et spesielt liv som knapt får plass i en bok. Klart boka måtte være i A4 og ikke i lille A5 (pocket) som er normalt!

Ingenting med denne boka er «normalt». Den er ekstraordinær, vakker og stor! Anja er en spesiell dame, med ADHD og ASD. Hun vet det ikke selv (som så mange kvinner går hun gjennom livet som best hun kan uten at hva hun sliter med blir oppdaget) før langt uti voksenlivet, gjennom at hun får barn med diagnosene. Boka er om en liten familie og et stort dansk, byråkrati.

Boka er en kamp i byråkratiet, skolevesenet og i familierelasjoner. Hvorfor vil ikke svigerfamilien forstå? Hvorfor er Anja stengt ute fra sin familie som er Jehovas vitner? Hvordan ble hun kjent, i 1992, som Miss Danmark? Hvorfor valgte hun bort karrieren som modell og ble barnepasser? Alt blir forklart i boka og vekket min interesse og medmenneskelige følelser. Anja er fra en annen verden. Det er jeg også. Vi har andre behov. Denne boka setter dem i søkelyset.

Det er en kald og varm historie. Varmen ligger i kjærligheten mellom Anja og mannen hennes, hvordan de bryr seg om barna sine og hvordan de sammen elsker hele familien på fem.

Kjøligheten ligger i alle avslag på tilrettelegging for barn med spesielle behov fra kommune, ordfører, saksbehandlere, skole og andre instanser, og for anklagelsen om at Anja, med sin funksjonshemning, ikke kan være en god mor.

Gjennom lesingen ser jeg det motsatte. Jeg ser en mor som ser barna sine, alle tre, og behandler dem som de flotte og sarte individene dem er. Det er en bok om drømmer og muligheter. Det er ingen svartmaling, selv om Anja har møtt stor motstand i demokratiet og byråkratiet Danmark.

Boka er tydelig på at inkluderingsprinsippet er godt i teorien, men ofte blir et sosialt overgrep mot mennesker med ASD i praksis. Personer med ASD blir ikke som alle de andre, selv om man får en stol i samfunnet. De prøver å fungere, og får det ikke til. Dette nederlaget kan gjøre vondt, både for den som rammes og de som står personene nær. Anja er og gjør begge deler.

Anja legger heller ikke skjul på at ytterste konsekvens av å bli inkludert og skulle passe inn (når man ikke mestrer det), er depresjoner, mistrivsel og selvmord. Så sant, så ærlig, så nakent og så fullt av kjærlighet. Takk for en verdifull bok som våger i vår samtid.

Jeg tror på drømmene til Anja, derfor skriver jeg denne bokanmeldelsen. Som Anja skriver, hun håper boka skaper diskusjon. Da har hun nådd målet sitt. Jeg sier: Corner er mål. Hun har nådd meg fra sitt hjørne av verden, helt inn til hjertet mitt og ut i fingertuppene på tastaturet. Jeg skriver: Les denne boka!

Reklamer

6 kommentarer om “Bokanmeldelse: Fra skjønnhetsdronning til funksjonshemmet

 1. Og det viser at du berøres av boka! Så varmt, direkte og inviterende som du viser i anmeldelsen, er det bare å ta av seg lua for. Jeg føler et ønske om å lese boka nå, med det samme. Og det var jo akkurat hva forfatteren ville. Så fint at du tok for deg oppgaven det er å formidle til oss som følger bloggen din! Dette er noe du trygt kan gjøre igjen; og igjen. Helt rett…. du som er så flink til å skrive. Kansje du da glemmer noe av din egen sorg og fortvilelse?
  Jeg finner ikke ord som kan lette hverdagen din selv om jeg prøver. Jeg ville bare gi uttrykk for noe du antakelig er bedre til enn de fleste av oss, nemlig å skrive og formidle. Du får jo mye igjen selv, for akkurat det?
  Takk for at du tok deg tid til anmeldelsen!
  Sender deg varme tanker, Helene.

  Likt av 2 personer

  1. Tusen takk for en kjempefin tilbakemelding! Ja, det er gøy å anmelde. Jeg håper det betyr noe for de jeg skriver om også. Jeg skal fortsette med det i ny og ne på bloggen min, det er helt sikkert etter tilbakemeldinger som din. Og nå ser jeg for meg månen! Det er kveld og ikke så lenge til jeg skal sove. Jeg likte ordene dine. Takk.

   Liker

 2. Men du fikk ikke fram hva som gjorde at hun ble fungsjonshemmet, var det med mening? Hvis hun hadde levd en vellykket barndom ungdomstiden og blitt skjønnhetsdronning, hva gjorde at hun etter at hun fikk barn ble fungsjonshemmet? Bilulykke eller psykoser?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s