asperger syndrom

Kan det hende (du tror) jeg er for perfekt?

Noen med Asperger syndrom, er veldig dyktige på enkelte områder. Jeg er god på å skrive og ta bilder. Noen kan synes at det er irriterende å ikke nå opp til meg. De kan også oppfatte meg som selvgod og overlegen, er det sånn?

Jeg er ikke det i det hele tatt, inni meg. Inni meg er du bedre enn meg, men jeg har ikke behov for å sammenligne. Vi er ikke like, verken inni eller utenpå. Jeg skriver til deg. Du skriver kanskje, men bare kanskje, tilbake.

Mennesker som vil forholde seg til meg, kan visst ikke forholde seg fordi de opplever meg som for perfekt i skrivingen min og noen andre ting, og tør da ikke å skrive til meg, om jeg skal tro boka «Aspiens hemmelige bog om uskrevne sociale regler» av Jennifer Cook O´Toole.

Ingen kan forholde seg til det perfekte. Det er begrunnelsen. Jeg sliter med å skjønne den. Men jeg aksepterer den og respekterer deg. Derfor kler jeg meg nå (litt) naken i bloggen min. Jeg er ikke perfekt! Jeg er et menneske med store vanskeligheter og mye forbedringspotensiale, som jeg ikke klarer å gjøre noe med. Jeg repeterer: Jeg er ikke perfekt. Bare se toppen av isfjellet:

1. Jeg kan ikke ta vare på meg selv.
2. Jeg har få venner utenfor Internett.
3. Jeg har floker i håret. Jeg pusser ikke tennene. Jeg har flekker på klærne.
4. Jeg trenger at noen er sammen med meg 24 timer i døgnet.
5. Jeg kan ingenting om dagens kjendiser. Jeg husker knapt nok fra fjortis-perioden min, med Leoardo DiCaprio, og jeg vet at Michael Jackson er død.
6. Jeg kan ikke/har store problemer med å velge.
7. Jeg sårer mennesker jeg bryr meg om. Jeg har noe inni meg som vil ødelegge for deg.
8. Jeg har hår på leggene, som en mann, pga. undervekt. Tynnheten min er ikke vakker.
9. At jeg smiler betyr ikke at jeg er glad. Jeg fake-er.
10. Jeg har svart/hvitt tenkning.

bw1Bilde: Bokhylle eller sofa?
(Jeg går meg vill på IKEA og i andre butikker. Der andre følger magefølelsen i valg, er jeg rådvill. Jeg kan ikke velge yoghurt engang! Hvilken tar du?)

P.S. Skriv til meg. Jeg rakker ikke ned på deg. Jeg forhøyer deg kanskje til og med!

Reklamer

22 kommentarer om “Kan det hende (du tror) jeg er for perfekt?

 1. Hey. Det at du har fundet ud af hvad du er god til og hvad du ikke er så god til, gør dig ikke perfekt. Ingen er perfekt, men nogle folk synes vi er mærkelige, fordi vi er gode til et afgrænset emne/ting.. For mig er det tal/bogstaver. Mange tak fordi du deler dette problem med andre, for vi er flere som har det som dig.
  MVH Niels Kristian Bjerregaard, Danmark
  nkbjerregaard@hotmail.com

  Likt av 1 person

  1. Takk Niels Kristian! Jeg trengte å skrive dette til noen jeg bryr meg om. Vi er mennesker selv om vi har Asperger. Takk for dansk hilsen! Jeg liker forresten å lese i denne danske boken. Anbefales!

   Liker

   1. Hej. Det var da så lidt. Synes det er friskt og modigt af dig, sådan at «udstille» dig selv.. Jeg ser det som en inspiration og håber at det kan være med til at bryde nogle tabuer ned.. For ja, folk ser nogle gange mærkeligt på en når man siger at man har et usynligt handikap. Tak for at dele dine frustration over det.. Mvh Niels Kristian
    PS. Du må gerne skrive en mail eller en Facebook besked hvis du har lyst til at skrive med en som har nogle af de samme ting at kæmpe med.

    Liker

 2. Kjære Helene!

  Hver dag tenker jeg å svare deg på dine tanker og skriverier. Likevel finner jeg det vanskelig. Svært vanskelig. Ikke fordi jeg synes du skriver perfekt, nei langt derfra. For meg er du litt for tydelig, ofte med ord i klamme. Helt unødvendig, det er lett å se hva du mener.

  For å skrive til deg tenker jeg at jeg må levere noe som kansje gjør deg glad, noe som kansje kan gi deg et øyeblikks glede. Noe som viser at du har klart å nå gjennom til meg, lært meg noe nytt om Asberger. Ser jo på kommentarene du får at det skjer daglig. Det er heller det motsatte som holder meg tilbake; mine ord blir for fattige til å være en hjelp til deg! At du kler deg ‘naken’ som du kaller det er jo så dagligdags i dag. Men det er ofte der ‘hjelpen’ ligger, det gir mulighet til å ‘se’ hva som kan gi deg og oss forståelse av hverandre. Takk for at du ikke går lei av å utdanne oss! Selv biter jeg meg fast i bloggene selv om det ofte er tungt. Takk for at du orker!

  Hva mener du med nr 7? At du har noe inni deg som kan ødelegge meg? Det tror jeg ikke på! Det er vel heller slik at det er ødeleggende for deg? Vil heller vise til det motsatte der du gleder MEG med dine bilder og dine ord. Forleden dag sa du om en kommentar fra meg: jeg likte ordene dine. Den gleden kjente jeg gikk rett i hjertet:) ja, vær sikker på at du da opphøyet meg! Jeg takker deg for det, Helene.
  I tankene gir jeg deg en forsiktig klem som den rose du er🌹

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk for en veldig god kommentar, for at du satte deg ned og skrev til akkurat meg, akkurat i dag, akkurat til dette innlegget der jeg prøver å ufarliggjøre å kommunisere med meg. Jeg biter bare når noen holder meg med makt! 🙂 Takk, og nå smiler jeg. Se hva du fikk til! Et stykk smilende kvinnemeneske.

   Liker

 3. Det som er perfekt med verden er at den ikke er perfekt. Noen skrev til meg, ute på twitter, en gang, at det er umulig å elske noen som er perfekt. Perfekt er hverken du eller noen andre, hverken med eller uten asperger. Jeg har ihvertfall ikke oppfattet deg som hverken arrogant eller overlegen. Men har selv lurt litt på om andre oppfatter meg slik, for jeg kan være flink til å snakke, og snakke mye. En voldsom ordflom om de tingene jeg er opptatt av, sånn som jevnere fordeling av ressursene i verden, og menneskerettigheter. Og greier meg overhodet ikke bra selv, jeg heller. Jeg sliter med dagligdagse ting som bør gjøres, sånn som å få i meg sunn nok mat, dusje og sånt noe. Jeg har høyt blodtrykk, jeg røyker til tross for at jeg har relapserende polykondritt, som påvirker bronkiene mine, og får, høyst betimelig, litt pes om det fra legene som møter meg. Ha en nydelig dag, og tenk at det er helt ok å være akkurat sånn som du er, samtidig som det er greit å jobbe med noen av de tingene som gjør livet bedre, fordi det er bra for deg. Klem.

  Likt av 1 person

 4. Nå tørker jeg tårer her. Jeg mente ikke at du var perfekt. Jeg mente at jeg elsker skrivingen din. Jeg ser opp til deg for personligheten din. Og jeg har aldri oppfattet deg som overlegen eller arrogant. Jeg er glad for ditt vennskap, men er av og til redd for å skrive tilbake. Fordi jeg ofte skriver uten å tenke. Da kan jeg ende opp med å såre deg. Og det er det siste jeg vil.

  Jeg er glad i deg hl!

  Likt av 2 personer

  1. Glad i deg også! Jeg mente ikke at du mente jeg er arrogant, men jeg er redd for å såre deg. Jeg er ikke perfekt, og ville du skulle få se det. Svart på hvitt. Jeg bryr meg om deg.

   Liker

 5. Det er så fint å se hvor ærlig du skriver, jeg kjenner flere med asberger syndrom, både fra skole og fra famile, og jeg ser hvor mye likheter, men samtidig forskjeller det er på dere/dem.
  Ei er helt sykt flink i matte, matte er logikk, men på samme måte som deg kan hun ikke velge mellom ting som andre føler (typ i dag føler jeg at jeg har lyst på den yoghurten)
  Mens ei anna er sykt flink til å skrive, men matte kan du glemme at hun skjønner.
  Stå på, fint å lese dine tanker, og fakta.
  Ha en fin kveld 🙂

  Likt av 1 person

  1. Har aldri lært meg den lille multiplikasjonstabellen, en gang, jeg. Men har papirer på at språkforståelse, språkhukommelse og tallhukommelse visstnok befinner seg «utenfor grafen». Og forliter meg på kalkulatoren. 🙂

   Likt av 1 person

 6. Tror jo ikke du er perfekt heller. Og det er faktisk fint. Jeg med mine svakheter hadde ikke orket å skrive til noen som er perfekte. Det hadde bare vært slitsomt.

  Nummer to minner meg på en av de gangene jeg virkelig eksploderte i sinne. Var en fyr som presterte å si at vennskap over internett ikke er virkelige. Internett og folkene på det har faktisk reddet meg. Og så presterte dusten å si at han ikke virkelig er så ille som han høres ut, at han bare later som fordi det er internett. Skal ikke si mer om det, da blir jeg bare like forbanna som det var i går. Har alt for mye temperament, av og til mer enn saken egentlig er verdt.

  Håret mitt ser ut som et fuglereir, fordi jeg omtrent aldri børster det, og jeg burde vaske det, dessuten er genseren svett og en smule flekkete, men har ikke orket å gjøre noe med det. Burde kanskje, men diverse artikler, historier og bøker leser seg ikke selv.

  Men jeg liker å lese bloggen din, da.

  Liker

  1. Takk for at du liker bloggen min. Og for at du tør å skrive til meg! Såklart jeg ikke er perfekt, jeg sliter big time med å leve. Men for noe er det lett å glemme når jeg gir ut bok, tar gode bilder og leverer. Men så var det denne ujevne begavnigen min da.

   Liker

   1. Det der med den ujevne begavingen er ikke morsomt i det hele tatt. Kan være veldig vanskelig å få folk til å forstå a at jeg har problemer, når jeg er såpass flink til å uttrykke meg som jeg er. Mamma sliter faktisk med det samme, egentlig. Legen hennes tar henne ikke alltid alvorlig fordi hun er intelligent og godt utdannet. Liker ikke den legen av den grunn..

    Bildene dine er veldig fine. Kan ikke ta sånne bilder selv, men jeg er ikke så verst til å ordne opp i datarelaterte ting. Fremdeles litt sur for at det er så lite rom for korrekturlesere her i landet, men i det minste vet jeg med meg selv at jeg er flink der.

    Likt av 1 person

 7. Hei Helene! Jeg er heller ikke perfekt. Sliter litt om dagene og er ikke moden nok til å jobbe pluss mere. Ellers får jeg bare si at jeg og andre her inne elsker det du skriver på bloggen din. Du skriver så bra.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s