asperger syndrom

Jeg legger tankene mine i senga

Når dagen er over, legger jeg tankene på hodeputa, klamrer meg til det jeg har og prøver å skru av følelsene. Jeg sliter som mange med Asperger syndrom med å finne ro. Jeg får sovemedisiner. Jeg sover. Og drømmer. Om å være en annen; en du kan like bedre enn du liker meg.

Men sannheten er at når jeg drømmer, får jeg ofte mareritt. Jeg drømmer at jeg prøver å ta livet mitt – og mislykkes! Du trodde kanskje det var en fin drøm. Når jeg våkner er jeg veldig sliten. Jeg har i drømme og søvne rømt og blitt innhentet av hjelpepersonell eller familie. Dette er gjentakende drømmer. Kanskje er jeg nettopp like avhengig av rutiner om natta som om dagen, i underbevisstheten.

Videre: Jeg snakker om natta. Jeg er av de voksne som snakker i søvne. Jeg tror det er vanligere at barn snakker i søvne. Men jeg snakker. Kanskje er det bare barnet som ligger her i senga? Jeg har en tiårig jentes vekt.

Jeg snur på det. Krone blir mynt, mynt blir krone. Jeg prinsesse. Vent, jeg er ballets dronning. Lager natta til dag. Jeg er så stille om dagen, sier så lite. Det er selvfølgelig at det bor ord inni meg som vil ut om natta. Jeg lager natta til dag. Noen ganger vekker jeg meg selv, som ei vekkerklokke, med et rop ut i natta. «Nei!» eller noe annet, kanskje en hel setning, vekker meg. Hanen (jeg) gol, før sola stod opp. Den har begynt å stå opp sent.

«Hva?» sier nattevakta. «Å, jeg bare snakket i søvne,» sier jeg og vrir meg i flauhet og stolthet på samme tid. Jeg liker at jeg lever om natta. Da er det ikke dødfødt å ønske seg å ligge i fosterstilling. Skjønner du tegningen, som bare består av detaljer? Som en setning ut i natta: «Hei, jeg heter Helene.»

P.S. Vi sover 1/3 av vårt liv. Såklart jeg MÅ snakke! Jeg klamrer meg til stemme(rette)n min.

Reklamer

5 kommentarer om “Jeg legger tankene mine i senga

 1. Kjære Helene!
  Sender deg gode tanker og indre varme, nestekjærlighet!
  Jeg liker deg slik du er, jeg har blitt glad
  i den Helene jeg har møtt gjennom ordene dine,
  både gjennom samtaler og blogginnlegg!

  Og hihi, godt vi er flere som snakker i søvne!
  Samme gjør jeg, til tider!
  – Du forteller så metaforisk fint om dette,
  og Besta har sagt til meg, at dette er en god egenskap,
  for da arbeider hjernen hele tida,
  selv om kroppen er i dvalemodus!

  Og jeg tenker PC, ofte legger jeg pc’n i dvalemodus
  da jeg ikke er på nett, eller skriver..
  – Da slokner den, men er raskere å starte..

  Vi mennesker er kloke vesener, og tenker!
  Hele tiden.
  Derfor ER vi!

  Så vær stolt av at du snakker i søvne!
  – Jeg svarer i søvne, Helene!

  Likt av 1 person

 2. Jeg snakker også i søvne. Og det har hendt seg, også i voksen alder, at jeg sover med øynene åpne. Dengang da jeg var gift, skulle min daværende ektemann dra på jobb en dag. Fordi jeg hadde øynene åpne, trodde han at jeg var våken, og sa «Hadet», for å få til svar at «Det er bra med litt frafall her». Han skjønte jo da, at våken var jeg ikke, og med den beskjeden.jeg hadde gitt dro stakkaren på jobb. 🙂

  Likt av 2 personer

 3. Jeg snakker, ler og skriker i søvne. Datteren min gjør det samme. Og så har jeg mareritt. Nesten bare mareritt. Men jeg vet ikke om de er så mye verre enn mange av mine våkne tanker. Bortsett fra alt blodet og volden. Men mange ganger svever jeg midt i marerittet og da er det plutselig ikke så skummelt lenger.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s