asperger syndrom

Blikk for detaljer

Fra virkeligheten: Jeg ba en ansatt om en serviett fra vinduskarmen. Jeg fikk i stedet tørkepapir. Jeg sa: «Jeg sa serviett.» Han sa: «Det hvite er også tørkepapir.» «Ja, men jeg sa serviett» poengterer jeg. Han skjønte ikke betydingen. Begge deler lå ved siden av hverandre i vinduskarmen.

Slike opplevelser har jeg daglig. Det handler om at jeg ser detaljene, og de rundt meg helheten. Ingen av måtene er feil, men min måte gjør at jeg mister helheten OG får med meg småting som andre går glipp av. Jeg tipper jeg var den eneste pasienten på fredag som så at legen hadde på vintersko for første gang i vinter. Og vet du hva? Jeg ble glad for å vite det. Jeg ble rolig. Nå kommer vinteren og han er klar. Bilen hadde også fått vinter»sko».

De andre ser dukker og vann, jeg ser speilbildet i en sølepytt, og hvordan asfalten korner seg når den ikke lenger er helt ny. Den blir nesten som småstein der den bader i vann. Jeg gjør det lille stort og det store lite. Her kommer faktisk jeg! Jeg med mitt blikk for små detaljer. Klart jeg ser du har ny klokke. Klart jeg ser at den er lik som en annen ansatt en. Klart jeg vet. Den er blå. speilbildetJeg var copy cat som ungdom, i en alder der også andre er opptatt av detaljer, for å glid inn i mengden. Jeg kjøpte like sko og like bukser som de andre. Miss Sixty. Jeg gjorde feil, sett ut fra de andres perspektiv: Helheten. Jeg kopierte detaljene deres, og de likte ikke at jeg ble likere dem tror jeg. De ble i alle fall sinte på meg.

Jeg hadde fanget opp det lille som gjorde hver og en av dem unike, og brukte det selv. Eneste som skilte oss i klesveien var kanskje skostørrelse, men av og til kjøpte jeg også for små sko for å få det til å se ut som jeg hadde mindre føtter. Les: Like som Annettes og Elisabeths.

P.S Elisabeth var så «kul» at hun mistet livet på rus, i en bil i en krangel med kjæresten. Dette bildet har satt seg fast hos meg, hvordan døra gav etter da hun gikk ut av den i fart. For alle andre, er det faktumet at hun døde som er det sentrale. Rest in peace.

P.S 2 Jeg har lille julaften i dag. I morgen er det boklansering. Velkommen til Litteraturhuset i Oslo klokken 14, i rommet Kvernland.

Reklamer

11 kommentarer om “Blikk for detaljer

  1. Jeg kommer! Min sønn som har asperger kommer også. Vi gleder oss. Boka og bloggen din har betydd mye for oss begge. Han har de samme tanker om livet og verden som deg. Fikk også diagnosen som voksen. Vi trenger mennesker som dere. Gleder oss stort til i morgen. Lykke til!

    Likt av 1 person

  2. Ber man om serviett, skal man få serviett. Ber man om «noe å tørke med» så får man det som er nermest/enklest. Du er ikke alene om å se detaljer, heldigvis.
    Ha en fin dag 🙂

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s