asperger syndrom

1 + 1 = 3 – Logiske fragmenter for en med Asperger

Jeg elsker logikk. Når et kjærestepar finner hverandre, blir de tre (noen ganger). Da skjønner jeg poenget med matematikk. Den vitsen jeg skjønner poenget med er den med tomatene. Påkjørte tomater blir ketchup. To tomater gikk over veien. Så ble den ene påkjørt og den andre sa: Come on Ketchup. Jeg ler. Dette innlegget dreier seg om:

  • Bokstavlig tolkning (Tomater KAN BLI ketchup. Kjærestepar KAN BLI familietre. Og jeg pynter det med julestjerne.)
  • Sensitivitet (Alt jeg føler føler jeg med hele meg, alle de fem sansene pluss den sjette som plukker opp andres emosjoner.)
  • Ærlighet (Jeg sier ting – rett ut.)

Virkeligheten er så vond at man skulle tro jeg diktet den opp. Selv om jeg er fantasifull, dikter jeg ikke virkeligheten. Vær trygg. Den er fakta. Jeg elsker fakta. McDonalds´ ketchup inneholder 10 kalorier i en porsonspose/et beger. Tomater blir ketchup. Det er sant (selv om det tilsettes blant annet e-stoffer og sukker). Like sant som at jeg sitter og skriver og hører mine egne tastetrykk og min egen pust.

Jeg er sensitiv for smaker, lukter og lyder. Smak, lukt, hørsel, syn og følelsessansen er høyaktivert. Det er sant. Jeg er sann. Jeg sier rett ut hva jeg opplever når noen går i høye hæler. Eller, jeg har ikke tid til å si hva jeg føler. Jeg anbefaler vedkommende om å kjøpe seg nye sko! Jeg legger to og to sammen og lar henne gå til hun har fått seg nye sko. Velkommen tilbake da!

Direkte utbrudd går også til mannen som har vært ute på byen. Jeg sier det rett ut! Samtidig som jeg rekker å tenke. Vi med Asperger syndrom mener det ikke nødvendigvis vondt, men vi blir veltet av inntrykkene og klarer ikke å sortere dem ut før vi snakker – vi observerer og snakker i samme øyeblikk. Jeg avslører hans dagen derpå-lukt. Han forsvarer seg med at han er edru nå. Hva hjelper det, når han lukter alkoholfest?

Jeg er en visuell tenker. Jeg lurer på hvem han kysset i påvirket tilstand. Danset han? Kan han danse? Medisinerte han noen? Som sykepleier? Jeg tar på han den hvite frakken i tankene mine. Jeg ler.

Hvis han gikk hele veien etter et kyss, kan han bli familie. De kan få en jente eller gutt om ni måneder. 3870 gram? Tenke seg til. Jeg må bare si gratulerer. Jeg ler og leverer et blogginnlegg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s