asperger syndrom

Fysisk utvikling

Som andre ungdom, blir unge med Asperger voksne i kroppen. Små jenter vokser opp og blir unge kvinner med pupper og menstruasjonssyklus. Smågutter blir til menn, grove i målet og med skjeggvekst. I den største vekstfasen vokser man 8,5 cm i året og går opp 6,5 kg i vekt. For jenter skjer dette i gjennomsnitt to år før enn hos gutta.

Alt dette, er vanskelig for et individ som sliter med å finne seg selv i samfunnsbildet. Til og med i speilet kan de ønske å være usynlige. Jeg pleide å hoppe opp og ned foran speilet for å se om jeg fikk ristet bort litt av kroppen min. Da var jeg 12.

Når man i tillegg takler forandring dårlig, blir man veldig ustø. Jeg ble vinglete og jeg er det enda. Jeg har krympet meg selv med Anoreksi da jeg ble voksen, i begynnelsen som en slags straff om å ikke fortjene mat slik andre mennesker fortjente. Den friske kroppen ble syk – og liten. Jeg taklet ikke å være voksen, stå på et kjøkken og forsørge meg.

Har du Asperger syndrom og kjenner deg ensom, er du ikke alene. Der kroppen endrer seg, kan man kjenne seg helt forlatt. Man er ikke lenger den man en gang var. Den eneste vi hadde konstant, oss selv, er plutselig borte. Vi ser detaljer, og når detaljene blir så endret, kan vi knapt kjenne oss selv igjen. Har du opplevd det? Jeg var livredd da jeg spurte etter min første BH. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle være dette nye mennesket.

Jeg tok frem lekene igjen etter at jeg mislyktes som student og pasient og ble det lille barnet. Jeg vil bare være henne. Jeg tviholdt på dukkene som 12/13-åring også. Jeg kunne ikke kjærestegreiene. Det funket bare ikke. Men jeg drømte om å bli mor. Men altså, jeg fant sent i tjueårene fram ord å leke med, bilder å lage kollasjer av og dukker å fotografere.

Jeg kan bare være henne lille. Det var hun som smilte! Samme hva. Jeg vil være henne, trenger å være henne. Ikke forandre meg!

snowgirls11Illustrasjonsfoto: Småjenter mens de vokser opp. La oss være til!
Modeller: Dukker av Irrealdoll.

P.S Vær så snill. La meg bare eksistere, og kanskje leve – på min måte.

Reklame

4 kommentarer om “Fysisk utvikling

  1. Du er klar over at det er ulovlig å presse og lure folk til å gi deg penger?En ekte venn driver ikke med utpressning sånn at man kan skaffe seg penger for å oppretteholde en dyr hobby(Les: dukker og dukkeklær) Jeg håper du stopper med dette snarest hvis ikke vil avdelingen du er innlagt på bli kontaktet.

    Liker

    1. skal ikke presse noen jeg, og penger til hobbyen har jeg 🙂 Jeg sparer til den. Send meg gjerne en epost på helenelar@gmail.com så jeg vet hva dette handler om. Det må være en misforståelse. Jeg har aldri ment å presse venner til noe som helst. Håper å høre fra deg på mail!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s