Uncategorized

Gaveforventninger

Jeg begynner med en episode. 

«Vilja» ønsker seg et kamera til jul. Ingen av eskene under treet ligner et kamera. Hun får det likevel. Men forventningen mellom utside og innside på pakken matchet ikke. Hun kan ikke glemme skuffelsen da hun så under treet, etter det eneste hun ønsket seg.

Folk glemmer slike skuffelser, og ser heller gleden over at den ene pakken med eske faktisk var kameraet. Vilja har det ikke sånn. Hvordan har du det i dag? Haster du fra butikk til butikk? Finner du de siste julegavene? 

Vips ligger de under treet. Apropos tre, avdelingen har satt opp juletreet alt. Tradisjon tro har vi gjort det lille julaften i alle år jeg har vært innlagt. Jeg veltet da jeg så det, som ei gran du hogger ned, bærer på høyre skulder og tar inn i varmen, gradvis. Først står det i kjelleren for å avklimatisere seg. Men jeg fikk ingen tilvenning! Glemte dere meg? Treet stod pyntet i stua da jeg passerte. 

Vi har ny avdelingsleder i år. Jeg sa til sykepleieren som var sammen med meg at jeg ikke likte at treet var satt opp allerede. Gud vet hvor lenge treet har stått, etter tradisjon fra Tyskland, men i plast. Du er ikke så glad i endringer du vet du Helene, sa sykepleieren min vakkert. 

Takk for at han skjønner. Jeg vil ha ei ekte julegran, gjerne edel eller selvhogget, tatt opp i stua 23. desember, pyntet med heklet pynt og rød epler, glassfugler og ei lita julemus. Pip, pip i krokene. Det er bare den tynne stemmen min som ber om at alt er som det var. 

Det piper i en telefon. Noen har glemt å skru av lyden. Er det kona hans som ringer?  Gir de hverandre gaver i år? Kan de gjette på eskene? Vilja gjør. Ingen esker ligner det hun trenger mest. Det må hun kjøpe selv, med fantasipenger. Vilja har en imaginær verden. Vil du titte innunder papiret hennes (les: masken, smilemasken)?

For Vilja, meg og flere med Asperger syndrom er virkeligheten stor og uoversiktlig. Hun vil ligge under treet og forsøke å forstå det som skal binde menneskene sammen mot det nye året og tankene bak gavene, fotografere bindevevet og skrive det ned som en roman noen kan lese i, under treet, neste år. Vilja liker logikk, ser sammenhenger og mønstre. En historie blir en bok. Les oss!

Reklamer

2 kommentarer om “Gaveforventninger

  1. Stor og uoversiktelig? Kunne ha byttet litt. Jeg kunne ha fått ditt behov for faste rutiner og du kunne ha hatt en trang for variasjon i livet. Jeg er deprimert og har vært det siden starten av trettiårene og jeg går lei av de samme tingene som skjer i livet mitt. Så hadde jeg hatt litt av dine behov så ville jeg ikke gått lei.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s