Generasjonsjul 

Å være god på noe er typisk aspergersk, uten at man er selvgod likevel! Det kan jeg forklare med at jeg i alle fall har så mange svake sider at jeg trenger å mestre noe annet. Noen er gode på å huske fakta, andre til å spille teater eller opptre som artist, tegne, fotografere eller male. 

Vi med asperger syndrom har ofte det vi kan kalle hyperfokus når vil holder på med det vi liker best. Aller mest liker jeg å skrive og bli forstått, fotografere og levere bilder som gjør inntrykk. Så trykker jeg boka mi til brystet og vet: Jeg er bare et enkeltindivid som ofte tramper i salaten sosialt. Men:

Fordi jeg liker å skrive, det er min power, går jeg skrivekurs og blander virkelighet og fiksjon: 

Generasjonsjul

Morten ser på farmor, min farmor. Jeg ser på Morten. Han har latt skjegget gro, som i sommerferien, han ligner litt på Nissen i grunn. I skjegget setter det seg egg og ribbefett. Jeg er mett. 

Jeg ser han reise seg fra krakken mellom kjøkkenet og gangen. Han står med lange armer. I hver arm er det en plastpose. Morten bærer plastposer mot stua. I ene, rene er det presanger til meg. Pakke på pakke. Til farmor fra Helene, fem hundre kroner, blir en spark. Jeg tar fart i snøen.

Farmor finnes ikke mer, men hun bor i tankene. Morten sine, mine, de på gamlehjemmet sine der lukten av kamferdropsene hennes sitter i veggene. Hun hadde bursdag på denne tiden. 

På graven står ei lita julegran. Morten setter ned gravlys. Jeg er lys på hodet med ei naturhvit lue med ei heklet Julrose over panna. 

Det lukter ull, sau og lam til Jesus-barnet av lua mi. Det kom en gang tre vise menn. Og så gikk de ut av Bibelen. De finnes ikke der. 

Morten klemmer meg under juletreet. Til Pappa fra Helene. 

Skrivekurset har nå juleferie. Jeg tar ikke ferie, verken fra skriving, blogg eller å være tilstede her. Jeg legger håret i fletter og ipaden i fanget, skriver meg over skjermen og ønsker deg fine førjulsdager. 

P.S. Vil du skrive noe og dele et juleminne i bloggen min, samtidig som du er med i konkurransen om et kommunikasjonsarmbånd? Du kan velge mellom et armbånd med tekst og et uten tekst, jeg har kjøpt inn begge typene. Begge er rød på den ene siden og grønn på den andre. Send til helenelar@gmail.com sammen med hva du vil hete på «trykk». Det kan være minner fra denne julen også. Konkurransen varer ut desember.

Reklamer

4 kommentarer om “Generasjonsjul 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s