asperger syndrom · sosialt

Bare for å være hyggelig

Jeg skriver til deg om dagen min og livet mitt, fordi jeg mener det jeg skriver. Jeg skriver ikke bare for å være hyggelig, som noen andre mennesker gjør når de skriver takk for eksempel. Når jeg noen ganger spør hvorfor mennesker spør om jeg har hatt en fin dag, svarer de ofte «jeg sa det bare for å være hyggelig». Da spør jeg igjen, hvorfor sa du det da?

Å leve sammen med mennesker uten Asperger syndrom, er noen ganger veldig forvirrende. Vil du vite hvordan du er for meg? Jeg kan beskrive slik: Du sier ting du ikke mener, du snakker om ting du ikke bryr deg om, selv om du har glemt det neste dag bruker du tid på det i dag, du bruker høflighetsfraser uten å stå for det du sier, du kommer gjerne for sent til avtaler bare du sier beklager etterpå, du kan ikke holde på med bare 1 ting du liker om gangen og har gjerne mange baller i lufta. For meg, er dette forvirrende. 

Jeg skjønner at for deg er det annerledes. Du liker å snakke om vær og vind og om de fine bilene på parkeringsplassen. Du bytter tema og sjonglerer. Du behersker smalltalk. Du er virkelig og du finnes. Du kalles normal eller vanlig. Jeg må lære meg å tilpasse meg hvordan du kaster baller ut i løse lufta. Jeg må lære meg å besvare dem, selv om du kanskje ikke tar dem jeg kaster tilbake med deg hjem. Det var jo bare tomme ord, for deg. 

Hos meg, blir ordene dine værende. Jeg husker dem og vet at du skal i julelunsj i dag. Lunsjen begynner i fire-fem-tiden. Det blir spennende med barn som løper omkring, dessert og kaker på bordet og kanskje konfekt, snakker vi Kong Hakon? Detaljene har du glemt å si, men jeg spiller av juleminner på «harddisken» min. Når du går, glemmer du å si Hade til meg. Og husker du det, sa du det bare for å være hyggelig. 

Det er denne triste differansen mellom menneskene, som jeg opplever som fravær av nærhet, jeg kjenner på. Det er fordi jeg ikke klarer å ta smalltalken med meg som hyggelige brikker i puslespillet mitt og får ikke noe helt bilde. Spillet, for det er det det er, skjer på et annet nivå enn der jeg er. Jeg merker det når to personale er sammen med meg. Da snakker de to sammen, bare for å være hyggelige, om været, snøen som ikke kom, hva de skal etter jobb. Jeg hører ikke til, og jeg regnes med bare noen ganger. Vi er på hver vår planet. Du sier «ha en fin kveld» om du husker det, bare for å være hyggelig. Hva skal jeg gjøre med de ordene om du ikke mente dem?

Reklame

10 kommentarer om “Bare for å være hyggelig

 1. Av barn og fulle folk får man høre sannheten. Og noen ganger stikker den som et sverd i hjertet. Og hvis jeg tenker på å ha sex med ei og hun spør hva jeg tenker på og vi er i butikken med andre folk, så sier jeg bare ikke sannheten. Men jeg sier heller en ting for å være hyggelig. Jeg finner derimot flotte ting om en person og forteller det.

  Og nei, jeg omgår ikke hvem som helst. Folk som gjør meg utilfreds holder jeg meg unna. Og i et vennskap så gir man av seg selv til hverandre.

  Likt av 1 person

  1. Vanskelig å skjønne det der. Vil man bare høre sannheten fra barna? Hva er vi voskne da? Feige skuespillere? Jeg er redd. Jeg vil lære å forstå.

   Liker

   1. Hei Helene. Det å si ting til folk kan være vrient. Man skal finne en balansegang. Sier man en ting rett ut kan det virke uhøflig og fører til at den andre trekker seg unna. Mens i en annen situasjon er det helt riktig å komme med en kommentar. Men den må være gjennomtenkt.

    Skjønner godt at det er vrient å lese det sosiale samspillet, Helene. Jeg håper bare at du ikke ble såret av den forrige kommentaren min.

    Liker

 2. Det er ikke noe galt å si ting for å være hyggelig, Helene! Det håper jeg virkelig at jeg gjør hver eneste dag! Og det er heller ikke slik at når jeg sier noe hyggelig, så mener jeg det ikke. Tvert imot!
  Jeg synes høflighet og det å være hyggelig er positive egenskaper. Ønsker jeg noen en fin dag, så mener jeg jo nettopp det.

  Du oppfatter alt helt bokstavelig, og jeg forstår deg slik at du kan misforstå meningen i et budskap nettopp fordi du går på ordene i seg sjøl mer enn ordene i den konteksten de brukes i der og da. Det gjør det jo vanskelig å kommunisere «på samme plan» mange ganger. Derfor er den forklaringsjobben du gjør veldig viktig.
  Håper kvelden din blir god. – Det sier jeg både for å være hyggelig, og fordi jeg mener det!

  Likt av 1 person

  1. Takk. Nå er det sengetid for små pasient. Takk for at du tok deg tid til å kommentere også i dag. Jeg er glad du også mener de hyggelige tingene du sier.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s