angst · asperger syndrom · Funksjonsnivå

Ondskapsfull tvang?

Jeg har titt og ofte tvangstanker. Det er et av kjennetegnene for mennesker med Asperger syndrom: «Anxiety and/or fears, including negative all-or-nothing thinking and/or Obsessive Compulsive Disorder or obsessive tendencies (OCD).»

Jeg har tvangstanker selv om jeg ikke har diagnosen OCD. Jeg vet at flere med både Aspger og Borderline Emposjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse sliter med den typen tanker. Tankene vil ikke gi slipp, og vi klarer ofte ikke å la dem ligge til de går sin vei.

Tankene er ofte onde og kommanderer meg til å gjøre ulike, negative ting. Jeg opplever de veldig slitsomme og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å komme meg ut av tvangen. Jeg handler ofte på tvangstankene mine før jeg faller til ro og blir meg selv igjen. Men jeg er der inne, under lagene av uønsket adferd. Ser du meg?

Det er ikke populært når jeg velter kaffekopper som står i veien for meg eller river i stykker avisa eller boka di. Min tvangsadferd faller ikke i god jord. Det er ikke sånn oppførsel man får ros for, enda adferden har kostet meg mer energi enn å dekke boret, gi deg en håndsrekning når du rydder ut varer eller komme med et godt kompliment.

Noen ganger blir jeg lagt i bakken når jeg gjør tvangshandlinger, som om det hjelper å hevne seg på meg. Det som hjelper, er å se meg bak tvangen. Det hjelper å se forbi det gale jeg har gjort og samtidig plassere det gale som det det er: En ødelagt avis eller bok! Konkret og håndfast et utført arbeid av meg. Det har kostet noe for meg også. Mer enn VG eller Dagbladet jeg ødela til en verdi av 25 kroner eller ei pocketbok til 79, men jeg får min verdi gjennom å ødelegge for en sum.

Ikke gjør meg til et umulig, ondt menneske med en gang, vent og se om du skjønner mønsteret. Ikke gjør meg til denne personen du skal legge i bakken og irettesette. Se på kunstverket jeg laget med avisa! Mønsteret handler om balanse, å ødelegge noe for å få mindre ødeleggelse inni meg. Si at det ble en interessant formasjon. Klapp meg på skulderen og si at det går over. Det går over!

Hvorfor du skal være vennlig? Fordi jeg ikke gjorde det med vilje, egentlig. Jeg bare måtte velte koppen eller rive noe i filler for å fungere. Jeg vet det ikke er sånn du fungerer. Takk for at du lager rom for annerledesheten min. Jeg vet du prøver og at du strekker deg langt utover normalen. Jeg ser deg.

Jeg ser også for meg et hus med rom. Noen ganger er jeg i kjelleren, andre ganger på loftet. Midt i mellom er jeg bare når jeg fotograferer, leser reklame eller skriver i bloggen min eller på andre dokumenter. Der, midt i mellom alt du gjør, har du kanskje rommet til meg og annerledesheten min i dag mens du leser. Hei du som tar deg tid og gir skrivingen min verdi!

P.S. Jeg er takknemlig.

9 kommentarer om “Ondskapsfull tvang?

 1. Masse klemmer.
  Psykiatrien bør bli flinkere til å se mennesket bak destruktive handlinger. De fleste gjør det jo ikke for å være onde. Jeg kjenner noen få, men de er unntaket som bekrefter regelen liksom.

  Glad i deg akkurat sånn du er

  Likt av 1 person

 2. Takk for at du deler, søte Helene 🙂
  Jeg har ingen problemer med å forstå den destruktive adferden, tror at vi alle har den i mer eller mindre grad 🙂 Snakker med deg privat ❤
  Klem 🙂

  Likt av 1 person

 3. Den type destruktiv adferd som du beskriver, er nok noe av det som er vanskeligst for oss «ikke-profesjonelle» å takle. Helt ærlig, – jeg vet slett ikke om jeg hadde klart å være vennlig og forståelsesfull, dersom du for eksempel ødela boka mi eller kastet ting på meg. Etterpå ville jeg sikkert via fornuft og intellekt ha akseptert hendelsen for det den var, – men i øyeblikket?? Tviler!
  Uansett skjønner jeg mer av dette nå enn før, – takket være deg!

  Likt av 1 person

   1. Det som er dumt er at en ikke vet om denne personen som oppfører seg negativt, har en diagnose eller ikke. Dermed blir det da lettere å være sinna på ham eller henne som oppfører seg. Vet jeg at for eksempel at jeg kjenner til en med tourettes gjør det langt enklere å tolerere utbruddene. For andre kan personen være dårlig oppdratt av foreldrene sine enda de har gjort sitt aller beste.

    Likt av 1 person

 4. Takk for et interessant innlegg! Jeg har et barn med autisme. Han gjør ofte slike negative ting som virker som tvangstanker – kaster ned ting fra bord og stoler, kaster ting han holder på med ned trappa. Det er vanskelig å vite hvordan vi skal reagere/respondere på det! Jeg blir nok ofte litt halvsint, sier at han ikke får lov. Han klarer ofte å la være å kaste om vi sier det til ham når vi ser han skal til med denne kastinga, men ikke alltid. Hvis vi sier han skal plukke opp etterpå, gjør han ofte det, men jeg aner ikke om det betyr noe verken fra eller til – hvis dette er tvangstanker styrer han det jo ikke uansett?

  Neste gang han gjør noe sånt skal jeg prøve å huske det du skriver. Se ham, prøve å forstå hvordan han har det, bak handlingene.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s