asperger syndrom

Aspergere på nyttårsbuffet

Jeg forbedrer kvelden i hodet, slik den kunne ha vært og er for noen. Mange med Asperger syndrom sliter med å finne mat de liker. Både konsistens og at mat er blandet sammen, som i en gryterett, synes mange er vanskelig. Da er buffeter perfekt. Man kan plukke akkurat det man liker og plassere det der man vil på tallerkenen. I dag er en sånn dag for festmat. Velkommen til bords! 

For meg var ikke maten et sånt problem. Altså sliter vi med Asperger med ulike ting, akkurat som andre mennesker. Vi har forskjellige utfordringer. Vi kan likevel alle kose oss på buffet. Det velkjente er stort sett også der, for oss som ikke liker forandring. For eksempl går laks og eggerøre aldri av moten på koldtbordet. 

Dessuten er det ikke nødvendig med så mye smalltalk på buffet, for mens man tygger kan man ikke snakke (vi skal jo ikke prate med mat i munnen) og man kan når som helst reise seg og gå en ny forsyningsrunde på buffeten om samtalen blir vanskelig. Det er også masse konkret mat å snakke om. Var ribba passe stekt? Var svoren sprø? Var gravlaksen god? Vil jeg anbefale den? Hva med sennepsausen? 

Men så blir det litt vanskelig, for jeg vil ikke ha skylda for at noen forsyner seg med noe de kanskje ikke synes var godt. Du vet ikke hvilken uro du skapte med å be om mine anbefalinger. Og samtalene begynner også å handle om skole, jobb, ferie og været.  Nå gjelder det å sjonglere mange baller på en gang! Jeg frykter en overbelastning. 

Tilbake til samtalene rundt bordet, før Aspergeren reiser seg og går mot koldtbordet for endte gang. Denne siste dagen i året, vil du kanskje strekke deg litt lenger enn den vanlige smalltalken din. For oss med Asperger er det ofte lett å si til de vi er glad i at vi er glad i noen fordi sannheten sitter så løst, men det kan de såkalte normale slite med. Vil du prøve i dag? Aspergeren prøver å småsnakke, så da kan du kanskje prøve å si noe stort til han eller henne? Hun/han vil huske det til neste år, og årene etter det igjen. 

Takk for det gamle. Jeg elsker deg fra månen og tilbake. Skål! 

5 kommentarer om “Aspergere på nyttårsbuffet

  1. Takk for året som har gått og ett godt nyttår til deg. Ser frem til å lese nye innlegg i bloggen din. Vi skal feire nyttår sammen med venner, de samme hvert år. Menyen er og den samme, kalkun med tilbehør.
    Må du få en så fin kveld som mulig . Klemmer sendes over fjellet i dag og. ❤️❤️❤️

    Likt av 1 person

  2. Ønsker deg alt godt for 2016! Jeg leser bloggen din stort sett hver dag, og føler jeg lærer masse! Jeg har ikke asperger selv, men har flere ganger hatt elever med diagnosen. Jeg syns bloggen din gir meg mye større forståelse for hva en aspergerdiagnose innebærer, enn hva fagbøker klarer. Du får også tydelig fram at noe som er «typisk asperger» slett ikke gjelder ALLE med asperger. Du skriver utrolig bra og klarer formidle følelser og stemninger på en unik måte.(Og akkurat det fascinerer meg, jeg har jo «lært» at mennesker med asperger er dårlig på kommunikasjon…!) Jeg ser fram til å følge bloggen din videre, og håper 2016 blir et fantastisk år for deg!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s