Uncategorized

Schizofren?

Tilstander innenfor autismespekteret blir forvekslet med schizofreni, og følgelig feilbehandlet. Mange personer med autisme eller Asperger-syndrom får før rett diagnose stilles ofte schizofrenidiagnoser og blir satt på medisiner. De medisinene er ofte sterke og kan virke annerledes på Aspergere enn schizofrene. 

Det er i følge Psykologtidsskriftet særlig når det er få positive symtomer hos pasienten, det er lett å tenke schizofreni. Med ujevn begavning har Aspergere ofte noen positive symptomer som særlg kommer til syne når vi gjør særinteressene våre, men ikke alle. Da oppstår misforståelser og feildiagnostisering.  Noen aspergere har også psykosesymptomer og da kan den underliggende utviklingsforstyrrelsen autisme bli oversett.

Problemet med feildiagnostisering er at ingen medisiner kan gjøre en «frisk» fra autisme. Vi må sees og tilrettelegges for. Vi trenger rutiner, forutsigbar og trygge rammer. Får vi dette, får de positive symptomene ofte blomstre og mange aspergere og autister er kunstnere, forfattere eller professorer. Det betyr ikke at ikke schizofrene også kan ha positive symptomer. 

Personer med Asperger syndrom og andre autismespektertilstander er ofte kreative sjeler. Det gjør oss ikke psykotiske, men våre annerledesheten ideer og vår evne til å fange opp detaljer du ikke får med deg kan for deg virke som feil virkelighetsoppfatning, altså psykotisk og utenfor virkelighetsbegrepet. 

Men det er reelt at det ser ut som at fuglene slutter å fly en varm sommerdag. Det er sant at jeg da kan bli redd for at fuglene dør. Betrygg meg! Jeg hører kirkeklokker du ikke hører. Jeg  lukter hva noen har hatt til middag. Men det er ikke innbilning eller psykose! Det er fakta for en som har sensitive sanser, inkludert lukt, syn og hørsel. 

Med min senitivitet og kreative sans, lager jeg meg bilder i hodet mitt. Jeg maler med ord og det er ikke alltid du henger med når jeg sier at fuglene slutter å fly og jeg med mitt detaljblikk kommenterer hull i gulvet. Det har sittet skruer der før for å bolte fast ei seng før vår tid på sykehuset. Du la ikke merke til hullene, Da er det lett å stemple meg som psykotisk når jeg snakker om dem, og velmenende korrigere meg til din virkelighet. Men jeg er observant og har Asperger syndrom, egentlig. 

Reklame

7 kommentarer om “Schizofren?

 1. Jeg fikk ikke logget meg inn Helene 🙂 ja det er helt sant som du sier, ikke alle har samme symptomer! Vi som ikke har en adferds forstyrrelse har lett for å vurdere folk ut fra et «normal» perspektiv, det er ikke alltid det beste. Men nå er det jo ikke vanlige folk som skal diagnosere deg, det er jo mellom deg og dine leger, å ingen andre. Håper du har en fin dag 😄

  Likt av 1 person

  1. Takk for tilbakemelding. Neida, det er ikke vanlige som skal diagnostisere, men også profesjonelle gjør feil. Derfor liker jeg å sette lys på likheter og forskjeller. Håper jeg gjorde en liten forskjell i din dag! Du gjør det i min ved å legge igjen noen ord,

   Likt av 1 person

   1. Ja absolutt 😄 det gjør du, veldig koselig å få kommentar! Du vet du eller har du hørt om hvor mye man må ha i IQ for å kunne manipulere bevisst? Vi diskuterer det på jobb, jeg mener at jeg har lært at er man psykisk utviklingshemmed altså under 70 I IQ så har man ikke forståelse av ironi og manipulering, du kan jo så mye om adferds forstyrrelser 😄

    Likt av 1 person

 2. Jeg er schizofren og har tilleggsdiagnoser som minner om dine. Ellers er det ikke morsomt å innbille seg saker og ting når man har en psykose. For eksempel når man har en dårlig dag og tror at alle er så treige mens man i virkeligheten er i hundre. Og at det negative forsterkes og blir mer og overdrevent levende i hodet mitt.

  Likt av 1 person

 3. Jeg hører, lukter og/eller ser detaljer mange andre ikke ser. Jeg aner ikke om min virkelighetsoppfatning er den samme som andres. I bunn og grunn tror jeg at vi alle lever med en virkelighetsoppfatning som skiller seg fra hverandre. Det er bare det at det er lettere for ASDere å si noe om det vi opplever. Mine etiske holdninger, derimot, skiller seg nok ganske fra «normalen», hva nå enn den er i denne stund. Når jeg ser på hvordan hodene til ikke-ASDere funker, er jeg ganske glad for at jeg er en ASDer. Men jeg er ikke særlig glad i alle tilleggsgreiene.

  Min farmor fikk diagnosen paranoid schizofren. Etter at farfar ble arrestert av Gestapo taklet hun verden dårligere og dårligere. Til slutt trodde hun at alle hun så var ute etter henne på et eller annet vis. Det hele endte med innleggelse og medisinering. Etter noen år kom hun ut igjen fra Gaustad. Medisineringen forsatte, og hun bodde sammen med tanten min. Den farmoren jeg traff var hyggelig men litt fjern (sannsynligvis grunnet den sterke medisinen). Nå som jeg har lært hva stimming er ser jeg at hun stimmet veldig mye. Det har fått meg til å lure på om diagnosen som ble satt på henne faktiskt stemte. Samtidig vet jeg jo at alle stimmer, men jeg lurer nå likevel, særlig fordi hun var såpass gammel da det hele brøt sammen for henne.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s