asperger syndrom · sosialt · Uncategorized

Se så lykkelige de er – om å vise noe annet utad

Mange med Asperger syndrom har et utydelig eller feilaktig kroppsspråk. Hva vi føler er ikke det samme som hva vi viser. Jeg kan si at jeg har vondt, og samtidig le. Da er det vanskelig for de rundt meg å forstå at jeg har vondt. Jeg kan bli misforstått og ikke bli tatt alvorlig.

Sånn seilet jeg gjennom skoleårene: Helene smiler ergo Helene er glad og har det bra! Inni, var Helene redd, lei seg og alene. Utad løp jeg til venner som ikke var der, gjennom skolekorridorene. Alltid på vei, gjennom hele ungdomsskolen.

Vi kan også ha vanskelig for å fange opp andres kroppsspråk. Mange av oss med Asperger syndrom fokuserer ofte på detaljer som igjen stjeler oppmerksomheten vår. Jeg for eksempel, ser på sko. Når jeg ser sko, ser jeg ikke ansiktet ditt. Jeg ser ikke om du er alvorlig eller tuller.

Derfor er det også forvirrende når du spøker. Du må ofte fortelle meg at det var en spøk. Noen ganger, lurer jeg på om vi er fra samme kontinent, så ulikt kommuniserer vi. Derfor lar jeg en mørkhudet dukke illustrere hvite meg i dag. Bare for å gjøre misforståelsene komplette og korrekte.

illustration
Modell: Freakstyle bjd Eve.

Reklame

4 kommentarer om “Se så lykkelige de er – om å vise noe annet utad

  1. Nesten alle spiller en rolle store deler av dagen, Helene. Se bare på lykkelandet Facebook. Der er langt imellom folk som skriver om at de feiler, at de mislykkes, at de har en dritt-dag, at ungene oppfører seg dårlig osv. Det nesten alle beretter om, er vellykkethet, om glatte og lette dager. Vi mennesker liker dårlig å vise oss fram når vi ikke har det bra. Jeg vet det sjøl også, jeg forteller ikke om problemer og ulykkelige tilstander til hvem som helst. Det er viktig å holde maska, vet du……( det var ironi, by the way….)
    Der er kanskje aspergere mye «flinkere», fordi de er rett fram, ærlige så det kan svi. Ihvertfall i mange situasjoner.

    Likt av 1 person

    1. Ja, vi er ærlige, men kroppsspråket henger ofte ikke med! 🙂 Takk for at du igjen leser og reflekterer. Du har helt rett i at mange pakker inn et lite lykkeland utad på Facebook. Men der er det også mange som skriver om det vonde de opplever.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s