asperger syndrom

Jeg vil leke (lære) selv!

Noen tror at vi med Asperger syndrom har tungt for det, siden vi noen ganger virker dumme i sosiale settinger. Men vi kan lære oss omtrent hva som helst, bare vi ikke blir stresset. Og vi er mye stressa. Se for deg selv om du måtte lære alt under stress og press?

Jeg lærte meg best ting selv. Min egen mamma prøvde å lære meg å hekle en gang hun besøkte meg på sykehuset, fordi jeg ba om det. Det gikk ikke inn. Jeg ble sint og vanskelig å være sammen med. Jeg er i dag en mester, men jeg lærte meg det selv.

Da jeg vokste opp, lekte jeg best alene. La oss være einstøinger av og til! Noen av de med Asperger syndrom trenger rom til å bare være seg selv uten for mange sanseinntrykk.

På skolen, klarte JEG ikke jobbe når noen stod bak meg. Blyanten stivnet. Jeg skisser opp og forteller deg:

En avdeling jeg var innlagt på, gjorde mye feil. Men de gjorde én ting riktig! Når jeg utadgerte tok de meg til et helt tomt rom der jeg kunne samle meg igjen. Riktignok var det et personal med meg, men ellers var det bare to stoler i rommet. Jeg fikk ro i en time.

Jeg «leker» med dukker og bilder for å koble ut andre inntrykk. Jeg trenger å gjøre det alene, men av og til kan jeg invitere deg med, eller klare å sjonglere med to baller i lufta og føre en samtale. Det er gjerne med kameraet i hendene jeg snakker best.

Jeg ser også film alene, for jeg har ikke kapasitet til å ta inn hva du synes eller ikke synes om filmen. Det kan være barnefilm eller voksenfilm, uansett kjennes det ut som jeg blottlegger meg når vi sitter sammen.

Jeg snakker mer optimalt med skrift, og mottar lettest og best informasjon skriftlig. Da kan jeg lese om og om igjen, og blir jeg forstyrret eller er stresset, kan jeg ta frem det skriftlige senere.

Skriftlig instruks er veien jeg kan lære via om du trenger å ha innflytelse på hva jeg skal lære og mestre, og gjennom å la meg prøve å feile som jeg gjør med fotoapparatet. La meg leke (lære) selv! Jeg skjønner ikke hva du sier, jeg klarer ikke sortere det.

Derfor gjorde jeg også skoledagen i lekser. Det er ikke alltid klasserom er best. Kan en lærer respektere det? Jeg ber. Ikke alle med Asperger syndrom trenger skjerming, men noen gjør. Se oss!

P.S Det finnes armbånd vi kan bruke for signalisere om vi har forstått det som har blitt sagt. Har vi det på grønn side, forstår vi. På rød må du prøve omigjen. Gi meg et brev med instruks! 

P.S 2 Det er en grunn til at Bibelen er skrevet ned. Da lever historiene med sine budskap man kan leve etter i tusenvis av år, som de ti bud. 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s