Uncategorized

Ujevne evner – evneveik?

Personer med Asperger syndrom har ofte en ujevn evneprofil. Det gjør det vanskelig for omgivelsene å avgjøre hva personen klarer. Noen er ute i full jobb, andre er uføre. Noen lever i egen bolig, andre på sykehus. Vi er forskjellige, akkurat som resten av befolkningen.

Men vi har noen vanskeligheter som går igjen. Noen av oss klarer ikke kommunikasjon i det sosiale spillet. Vi klarer ikke å ha en gjensidig relasjon med jevnaldrende. Vi tar enten for mye eller for lite plass i relasjonen. Vi skjønner ikke alltid ironi og humor og kan bli sinte uten at du skjønner hvorfor. Jeg blir sint når jeg har misforstått. Skjønner du tegningen som bare består av detaljer? Din lille spøk veltet dialogen.

Derimot har jeg god hukommelse og min opptatthet av detaljer kan være en styrke. Jeg har evnen til å plukke dem opp og får med meg nyanser. Verden er så vakker om man ser forskjellene. En natt sa sykepleieren «Slå fluer i en smekk». Jeg så for meg fluesmekkeren, for jeg er en visuell tenker, og fluene. Det var sommer midt i vinteren vi sitter i.

Men noe i dette bildet var totalt feil. I uttrykket er det nemlig et to-tall som han hadde utelatt. Det heter «Slå to fluer i en smekk.» Sykepleieren fortsatte å småprate. Jeg kunne ikke lenger forstå eller stole på hva han snakket om: Han hadde akkurat sagt noe helt feil.

Jeg endte opp med å kjenne meg dum i samtalen siden jeg ikke lenger visste hva han holdt på med og jeg fikk derfor ikke sove. «Dumme» Helene skjønner ikke hva andre personer er opptatt av, eller når det passer å skyte inn en kommentar. Det var noe jeg ikke hadde forstått i helheten fordi jeg hang meg opp i detaljen.

Slik har jeg det også når jeg ser på film, noe jeg egentlig liker å gjøre. Jeg fester meg til få personer som jeg drar kjensel på og identifiserer meg med dem. Men for eksempel flere menn med mørkt hår i en og samme film, gjør at jeg ikke vet hvem som er hvem. Da kjenner jeg meg evneveik som ikke forstår hvorfor personen som nettopp var et sted plutselig er et annet, kanskje med en annen dame enn han nettopp var sammen med.

Jeg er ikke evneveik, jeg forstår veldig mye og er normalt til høyt intelligent som de fleste andre med Asperger syndrom. Men det er ikke alltid så lett for utenforstående å se og forstå når jeg jeg spør: Hvem er det? mens vi ser på film sammen i hytt og gevær. Obs, dukk! Jeg skyter med ordene mine når jeg føler meg misforstått. Vær varsom når du svarer meg, selv om jeg spør for tiende gang. Jeg trenger tryggheten du gir meg.

saturday2Illustrasjon: På flere plan. Dukke av Bo Bergermann, foto og redigering av meg. 

Reklamer

2 kommentarer om “Ujevne evner – evneveik?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s