asperger syndrom · tilleggsvansker

Aspergers is a funny animal – uvitenhet i befolkningen

«Aspergers is a funny animal» er omtrent som at «IQ is a nice car.» Misforstå meg rett, jeg mener ikke at folk er dumme selv om de ikke vet hva Asperger er. Jeg visste det faktisk ikke selv før jeg plutselig ble utredet for Asperger. Men at folk (inkludert meg) ikke vet, skaper problemer. Jeg fikk tilleggsvansker og andre diagnoser. Min egen uvitenhet og mitt gode skuespill gjorde det vanskelig å oppdage Asperger syndrom som vi kunne lagt livet mitt mer til rette etter – om vi bare visste. Derfor skriver jeg dette blogginnlegget.

Det er ikke bare Ola Nordmann som vet lite. Det er ikke bare Kari Nordmann som tror at vi er følelseskalde og empatiløse. Det handler om så mye mer. Det handler om oss. Individer som kjemper hver dag. Det handler om en misforstått menneskegruppe. Det handler om at helsevesenet ikke skjønner hva det dreier seg om når det ser ut som anoreksi, personlighetsforstyrrelser, bipolar lidelse eller psykose.

Det er ikke sånn at vi er barnslige og ikke klarer å vokse opp, selv om jeg liker dukker og liker å lage engler i snøen, ønsker meg huske i taket og gyngehest på soverommet. Det er bare det at jeg finner trygghet i sånne ting når virkeligheten er for stor. Kan du gi meg litt mindre virkelighet? Huske å skru av radioen når nyhetssendingen kommer? Sånne ting, kan du gjøre det for meg?

Det er ikke sånn at jeg misliker at du spiser voksenmat. Jeg kan bare ikke like lukten av krydder og komme i skade for å kommentere den når du har spist. Tåler du det? Vil du fortelle meg hva du spiste da? Taco ja, det var det jeg kjente. Og her om dagen luktet det karri, det var curry-gryte. Jeg hadde helt rett og smilte klementin og appelsin. Jeg liker å kjenne at jeg har rett i noe når jeg forøvrig gjør så mye feil/galt med og i livet mitt.

Det er ikke sånn at jeg ikke passer inn med vilje. Det er ikke sånn at puslespillbitene mangler i hodet mitt/er en stor utflytende bit, fordi jeg ikke vil være konkret og komplett. Jeg prøver så godt jeg kan å være logisk, tenke logisk, handle logisk, være konkret, gjøre korrekt. Men det er ikke alltid jeg får det til. Et puslespill kan du legge når du vil. Jeg prøver, hele tiden, for å få livet til å passe sammen (med deg).

winter1 Illustrasjon: Dukke av Nefer Kane

Reklamer

4 kommentarer om “Aspergers is a funny animal – uvitenhet i befolkningen

 1. Det tar ofte lang tid før leter og psykiatere finner en diagnose når en i tillegg har flere ting som er plagsomme i hverdagen. Jeg for eksempel fikk ikke hjelp før jeg oppførte meg som det andre gjør når de har den samme diagnosen. Og leger ser gjerne etter tegn på hva en lider av.

  Likt av 1 person

 2. Du vet, Helene, at Aspergers er ei gruppe blant veldig mange andre med diagnoser som folk flest ikke kjenner til, og en kan heller ikke forvente så mye kunnskap om slike. Derfor er det fint at de som er interesserte, har muligheten til å lese om det. Antakelig fins det opplysningsblogger om det meste. At jeg nå lærer om Aspergers, er egentlig helt tilfeldig, og det hadde vel ikke skjedd, om ikke du PG jeg for noen år siden ble «trådsnellevenner».

  Likt av 1 person

  1. Helt sant, mange ting jeg ikke vet noe om. Jeg leser og lærer innimellom. Men det rare er at jeg har noe jeg ikke visste hva er. Sp jeg er selv litt uvitende.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s