asperger syndrom

Sensitivitet for spesielle stimuli

Jeg er sensitiv for spesielle stimuli som lyder, lukt, berøring, smak og lys.Jeg er i beredskap fordi noe kan komme til å hende, lukte, høres. Vil du oppleve sansene mine?

Jeg hørte som fjortenåring pappa puste i setet ved siden av meg i bilen på vei til korpsøvelse. Hvorfor måtte han puste så høyt?

Jeg holdt på å få en overload. Jeg hører også kirkeklokker på lengre avstand enn normalt.

Personalet lurte på om jeg var psykotisk!? Nei, jeg har bare Asperger syndrom og nå:

lukter du: Karri og V6 sier jeg inni meg. Men kontaktperson nummer to har spist noe annet. Han lukter tacokrydder. Var det rester fra i går?

Smakssansen er høyt utviklet. Da jeg var liten hadde mamma tatt kaffe i glasuren på en sjokoladekake. Jeg visste det ikke og merket det på første bit. Den bursdagen spiste jeg ikke sjokoladekake, jeg som elsket mammas kaker.

Vi setter oss ned i rommet med en viss avstand. Du forsøker å føre en dialog. Jeg forsøker også. Men vi er ikke helt på bølgelengde. Ikke ta det personlig, jeg deler bare reklamepriser og oppskriftstips.

Berøring må skje på mine premisser. Ikke klem meg for godt! Jeg tar legen modig i hånda. Jeg vil at han skal sende meg hjem, derfor trosser jeg min angst for selve håndtrykket som helst skal etterfølges av blikkontakt.

Noen reiser seg, jeg ser opp. En ny person kommer inn i rommet. Jeg har hørt hvem det er på gangen. Kjenner musa på gangen.

Lysømfintlig kjenner jeg meg av og til. Sola sender ut for lyse signaler! Jeg trekker for gardinene og lager natt. Du kommer inn og trekker fra. Jeg roper: Nei! Lyder jeg lager selv kan være høye, for de har jeg kontroll på.

Jeg stiller inn favorittmusikken min på full styrke. La det bli symfoni av Maria Mena. Jeg siterer henne:

You self destructive,
Little girl.
Pick yourself up,
Don’t blame the world.
So you screwed up,
But you’re gonna be okay.

mady1Illustrasjon: I beredskapsmodus. Foto av dukke laget av Twigling. 

Reklamer

3 kommentarer om “Sensitivitet for spesielle stimuli

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s