asperger syndrom · bokanmeldse

Bokanmeldelse: Jakten på sannheten om Asperger syndrom

Jeg har gått gjennom skogen. En bok er jo laget av papir, les tre, eller resirkulert dopapir. Dette blir en annerledes bokanmeldelse, fordi jeg er annerledes. Jeg har Asperger syndrom og leser en bok av en annen person på autismespekteret. Gustav Koi har som voksen fått diagnosen Asperger syndrom.

Bok: Jakten på Sannheten om Asperger syndrom
Forfatter: Gustav Koi
Forlag: Spiss
År: 2011
Sider: 194

Boka stiller en rekke spørsmål om Asperger syndrom til fagfolk innenfor feltet og personer med diagnosen selv. Yngste deltaker i spørsmålsrunden er 15 år, resten er voksne. Noen har fått diagnosen i voksen alder, andre som barn.

Vi går gjennom skogen. Jeg ser ikke skogen for bare trær. Det er et typisk trekk for Aspergere: Å ikke se helheten men detaljene. Andre trekk boka får frem er problemer i det sosiale, vanskeligheter i relasjoner, problemer hvis ting ikke er forutsigbart og organisering i hverdagen.

Boka stiller store spørsmål som om Asperger er en sykdom. Det leder oss over på tilleggsdiagnoser og diagnoser Asperger kan forveksles med, som bipolar, borderline personlighetsforstyrrelse og schizofreni.

Gustav lurer også på om Asperger er en hjerneskade. Det blir avfeid av fagfolket. Det er en annerledes måte å fungere på, ikke en defekt, selv om den gir seg utslag i samspill med «normale hjerner». Det er ingen fysiske skader på hjernene våre. Vi er heller ikke mindre verdt enn andre mennesker, vi er bare annerledes.

Boka er gjennomarbeidet, men bærer preg av stor usikkerhet rundt mange av spørsmålene Gustav stiller og var derfor krevende for meg å lese med min svart/hvite tankegang. Jeg vil ha ja eller nei. Men boka blir ikke dopapir. Den skal leses igjen!

aspergersyndrom

Reklame

2 kommentarer om “Bokanmeldelse: Jakten på sannheten om Asperger syndrom

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s