asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt

Innbilt virkelighet hos unge med Asperger syndrom

Jeg utviklet en fantasiverden der jeg var populær i venneflokken, hadde kjærester og anoreksi. Anoreksi er ikke å være vellykket, men i denne verdenen ble jeg frisk. Det ble jeg ikke i virkeligheten, enda.

I fantasiverden så jeg hvor sykt det var å være for tynn. Jeg brukte bilder av modeller for å få «meg» til å skjønne at hun var tynnere enn dem. Jeg lærte meg opp, i min fantasiverden.

Vil du komme inn i den? Det var Maiken. Jeg het Maiken. Jeg hadde mørkt hår. Jeg kunne danse og drev med en rokkering. I virkeligheten har jeg dårlig koordinasjonsevne. Maiken var på ungdomsklubben, der jeg aldri passet inn. Jeg satt alene på rommet mitt og var Maiken. Jeg kunne kontrollere Maikens venner, ikke mine. De kom til henne hele tiden.

Det er vanlig for en del med Asperger syndrom å flykte til en fantasiverden. Det er ikke fordi vi er psykotiske, vi bare finner oss ikke tilrette i den verden vi tilhører. Vi skaper oss andre virkeligheter, og tar del i dem. Vi kan utad ligne einstøinger, mens vi i virkeligheten vår søker flere/andre venner enn det finnes i den realistiske verden.

En fantasiverden kan eksistere i hodet, men mange lager også verdener i dataspill og utvikler seg karakterer der. Mange kjenner på mestring når karakteren utvikler seg. Det handler om å finne noe man mestrer.

Noen finner også fremmede kulturer. Selv snakket jeg et liksomspråk i matbutikken så folk skulle skjønne at jeg ikke kom herfra. Men i virkeligheten kom jeg herfra, var norsk fireåring som var med pappa i butikken Lisa som etterhvert ble Mega.

Som voksen, har jeg fått tilbake dukkeinteressen, og den stammer fra Japan. Jeg liker kulturer som er helt annerledes enn min egen og spør ofte de utenlandske som jobber her om religion og skikker. Jeg har kjøpt meg dukkekimono (japansk klesdrakt.) Jeg har dukker fra mange land og noen av dem er meg. Jeg pendler i identitet, form og størrelse.

suzume2Bilde: Dukke av janpanske Volks. 

4 kommentarer om “Innbilt virkelighet hos unge med Asperger syndrom

 1. Ble noen sinte på deg da du snakket liksomspråk, eller tok de det godt?

  Jeg fantaserte mye som barn, hver ledige stund, men dagdrømmene handlet alltid om meg som voksen. Det er litt rart, for jeg klamret meg til barndommen ellers, og i flere år syntes jeg det var vanskelig å akseptere at jeg var eldre enn fem år. Når jeg ikke drømte om kjærester, drømte jeg om å bo i en liten hytte i skogen uten strøm og innlagt vann.

  Likt av 1 person

  1. Ingen merket noe, jeg fikk i alle fall ikke kjeft. Jeg var mye i min egen verden. Og jeg ble god på å være Maiken. Når jeg skulle sove, måtte jeg alltid være henne. Hvis ikke fikk jeg ikke sove. Nå er vink adskilte verdener så jeg bare spør etter henne av og til.

   Likt av 2 personer

 2. Jeg hadde en heis hjemme, som liksom gikk fra 1. etasje til loftet. Den var litt utenom det vanlige, den heisen, for den gikk skrått opp til barnerommet mitt, og deretter skrått opp til loftetasjen, inn i et kott der.
  Andre fantasier jeg hadde, var noe som jeg delte med ei venninne, jeg fablet om at det fantes et troll under den bratteste oppoverbakken hjem fra skolen, med en heiseanordning, trollet sveivet opp bakken, slik at det ble nedoverbakke hjem. 🙂 Jeg har også hatt endel andre fantasier, noen såpass levende at jeg måtte og må tenke meg om for å skjønne at det ikke helt er virkelighet,

  Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s