asperger syndrom · sosialt

Blikkontakt

Tantam m. fl (1993) fant i en undersøkelse med personer med Asperger syndrom at de ikke viser mindre blikkontakt enn andre når de selv snakker. Men når de lytter, ser de ikke like mye på den andre som det som er vanlig og normalt.

Derfor går jeg glipp av informasjon du kanskje prøver å formidle. Jeg stirrer på skoa dine og vet ikke om du smiler eller er alvorlig mens du snakker. Jeg kan plutselig le om det lyder morsomt. Jeg assosierer jo og ser i bilder! Andre bilder enn ansiktet ditt der du sitter og snakker. «Det faller ikke i god jord» kan du si, og jeg ser bæsj som ikke har blitt til jord enda, lagt der av en hund på vei vekk fra eieren sin, og oppi der havner det du snakker om. Var det en iskrem på 17. mai?

Du snakker lenge. Jeg ser kort opp på deg innimellom for å bekrefte at jeg er her. Jeg prøver, jeg gjør virkelig det. Og du kan jo se meg?! Holder ikke det? Men fakta:

Begrenset blikkrespons kan oppleves som likegyldighet av den jeg snakker med, her deg. Jeg mener det ikke, æresord, jeg forsøker å holde meg deltakende i samtalen. Det er bare så vanskelig å forstå alt du sier om jeg ikke kan feste det til skoa dine.

Jeg ser også på
mønstre i rommet. Jeg finner alle trekanter og firkanter. Dette gjør jeg også når jeg ser på film. Mange mennesker får en trekant mellom arm og kropp og en trekant på halsen over genserkanten. Har du sett det? Mønstrene får meg til å sprudle. I dag er den ekstra dagen i året og vi kan kanskje sprudle/feire? Snurr film (les: trekanter)!

Mangelen på gjensidighet i kommunikasjonen vår opplever du med at jeg ikke ser på deg. Jeg virker uinteressert. Men snu litt på hodet ditt så finner du blikket mitt i nærheten av ansiktet ditt. Det kan være en trekant på DIN hals. Den er så vakker og beveger seg svakt med stemmen din. Jeg hører den dirre eller vibrere før jeg flytter blikket videre.

P.S Jeg har lyst til å designe en app der man skal finne antall trekanter i figurer.Jeg har en drøm, en visjon, noe jeg vil utrette som ikke kommer til å inntreffe. Det heter bare Asperger syndrom med drømmer og ambisjoner.

triangle-1121490_640Bilde: Pixabay

Reklamer

2 kommentarer om “Blikkontakt

  1. Ja. Det med blikkontakt er problematisk.
    Da jeg var yngre (kanskje 10-12 år) ble jeg ertet ganske mye for at jeg slet med å se folk i øynene. Jeg husker ikke så veldig mye fra det hele bortsett fra at jeg en gang ble så lei (eller frustrert av) ertinga at jeg stirret personen i øynene til de ikke klarte lenger. Men det ble selvfølgelig feil det og.
    Nå har jeg lært noen knep så jeg skal slippe unna med minst mulig. Det går så mye energi med i blikkontakten at jeg ikke får med meg lyttinga. Lyttingen i seg selv tar ganske mye energi for lytting er ganske vanskelig. Men det har jeg merket at folk uten ASD ikke er særlig gode til heller. Kanskje de burde se folk mindre i øynene de og.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s