asperger syndrom · begrensninger i adferd

Å skrive pent

Da jeg gikk i andre klasse, lærte vi å skrive sammenhengende skrift som ligner på løkkeskrift men er uten løkker. Jeg likte ikke helt at det bare var nesten løkkeskrift. Jeg ville skrive perfekt. Men det fikk jeg ikke til.

På ungdomstrinnet sluttet jeg med sammenhengende skrift. Det var ikke så lett å skrive pent og det var enklere for leseren å forstå enkeltstående bokstaver. Det var også «in» en periode, og jeg ville jo glid inn i mengden av fjortiser. (Jeg skrev små lapper i timene med enkeltstående bokstaver. På lappene turte jeg å uttrykke noe av hvordan jeg hadde det.)

Noen med Asperger syndrom anstrenger seg veldig for å skrive pent. Det er ikke alltid så lett å koordinere armer og fingre. Jeg holder blyanten på en egenartet måte. Det har jeg fått kritikk for.

Tror dere det hjelper å kritisere? Jeg bare spør, her jeg sitter og trykker problemfritt på et tastatur. Så jeg vet du kommer til å skjønne dette. Det er ingen håndskrift som kommer i mellom oss.

Jeg leste om en med Asperger syndrom som ble stiv i håndleddene og fikk kramper når han måtte skrive lange prosatekster som skolen krevde. Attpåtil krevde de at det skulle være pent. For han var dette helt umulig. Han hadde også en form for dysleksi.

Det handler om å senke kravene. Ikke fordi han er dum, men fordi han trenger å få uttrykke seg på en mer tilpasset måte. Kanskje i dagens samfunn på pc, og tidligere muntlig eller på skrivemaskin.

Ikke kjeft, vi skriver ikke penere av det. Vi får bare angst. Jeg overlevde med mine enkeltstående bokstaver som ser ut som trykte i ei bok. Jeg skriver bokmål. Jeg er lett å forstå, skriftlig. Jeg gjentar: Skriftlig. Snakker jeg, snakker jeg for lavt og mister ofte ordene mine, de blir tankeforstyrret.

Reklamer

3 kommentarer om “Å skrive pent

  1. Å, jeg skulle ønske jeg skrev pent. Jeg har prøvd å øve meg på det i voksen alder, men det krever for mye energi som er bedre brukt til andre formål. Prinsipielt mener jeg håndskrift er viktig, så jeg prøver å skrive for hånd – jeg skriver bedre da innholdsmessig -, men jeg har sluttet å anstrenge meg for at det skal være pent.

    Likt av 2 personer

  2. Hvis en ser i gamle kirkebøker, gamle rettsprotokoller o.l., kan en virkelig bli imponert over flott håndskrift. Sammenhengende skrift var jo mye raskere enn å tegne enkeltbokstaver, og den var dessuten mye mer uttrykk for personligheten. Men en personlig skrift er ikke like lett å lese for alle, så kanskje det er vel så viktig at den er tydelig? – Jeg kan skrive riktig pent når jeg vil, men jeg ser jo at tastaturet overtar mer og mer. Unger skal lære seg tastatur tidlig, for i dagens og morgendagens samfunn blir det helt nødvendig å kunne det. Men samtidig håper jeg at håndskriften ikke legges helt bort. En funksjonell håndskrift med god flyt og høy lesbarhet vil vel fortsatt være et aktivum??

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s