asperger syndrom · sosialt

Jeg vet ikke hvem jeg er

Mange voksne med Asperger syndrom vet ikke hvem de er. De har vært kameleoner, observatører, hermegåser og skuespillere. Selv var jeg klovn i motedrakt hele ungdomstiden! Nå er jeg mer fisk på land, men jeg smiler enda.

For å høre til, hender det at jeg utleverer meg. Jeg forteller om hvordan jeg har det og hva jeg gjør. Det er naturlig for meg. Det kan få fatale konsekvenser. Denne gangen mistet jeg en venn. Hun forsvant fredag. Jeg var for mye. Jeg spurte for mye, sa for mye. Men det er jo fordi jeg bryr meg! Skjønner dere ikke?

Jeg bryr meg om at du spiser middag. Med Asperger, er det vanlig å glemme primærbehovene sine. Derfor prøver jeg å skrive dem inn, passe på, hjelpe til, bidra. Jeg bryr meg om at du får søvn. Jeg deler reklametilbud. Det er lagt ut nye i dag. Jeg legger til felles venner på Facebook. Men det er visst feil. Jeg ble gjort narr av. De lurte sammen på når jeg skulle spørre den andre om når den skulle ha lasagne.

Tilbake sitter jeg, uten selvtillit i ryggen. Det er ingen ryggstøtte igjen i stolen. Den er sittet i hjel. Jeg har sittet meg i hjel, tenker jeg, ser meg rundt og konkluderer med at jeg jo sitter i en helt vanlig stol med rygg og ekstra pute i baken. Jeg burde kjenne meg trygg i meg selv. Men å ha Asperger, er for meg å være vettskremt når noen kritiserer meg.

Mange med Asperger syndrom kommuniserer på en egenartet måte. Det er ikke alt jeg sier som er naturlig for andre å snakke om. De snakker heller om været. Men jeg er faktisk ikke så mye ute! Derfor snakker jeg om hva du har til middag, hva som er på tilbud og hva du skal når. Jeg er lei for det, men det er en del av pakka og (puslespill)bildet «Helene».

liss1Bilde: Dukke av Mewie Fish. Different (not less?). 

Reklamer

18 kommentarer om “Jeg vet ikke hvem jeg er

 1. Kjære Helene. Jeg kjenner at jeg blir lei meg når noen på facebook gjør narr av deg. Håper du har sletta de fra vennelista di. Det er jo helt forferdelig! Jeg hadde blitt glad, jeg, hvis du lurte på hva jeg skal ha til middag. Jeg får aldri det spørsmålet. Har en kamerat som stadig forteller hva han skal spise til middag, men han spør aldri meg hva jeg skal ha eller om jeg skal lage noe i det hele tatt. Omsorg, kaller jeg det. Du bryr deg om når du spør. Uansett hva som er grunnen til at du spør så hadde jeg følt at det var fordi du brydde deg om meg. Får du noengang det spørsmålet tilbake? Hva har du spist til middag i dag, Helene? Likte du det? Smakte maten? Hva er det beste du vet av middag, dessert og kake? Når jeg stiller folk slike spørsmål så er det fordi jeg bryr meg om de og gjerne vil vite hva de liker. Det er en måte å bli kjent på. Selv om ingen av de lurer på hva jeg liker. He he… Det er på samme måte med bursdager. Noen er veldig opptatt av når de har bursdag, men spør aldri tilbake når jeg har bursdag. Kanskje de ikke tror at jeg er født. 😉

  Likt av 2 personer

  1. Jeg vil gjerne vite når du har bursdag, så jeg kan gratulere deg med dagen. Ja, jeg bryr meg. Og jeg håper du skal ha en fin søndagsmiddag? Spørsmålet er ikke så relevant for meg pga. anoreksien, men det med bursdag kan jeg også savne. Bursdag er veldig viktig for meg. Det er en dag jeg får målt om noen er glad i meg, helt konkret.

   Likt av 2 personer

   1. Tusen takk for svar 🙂 jeg har bursdag 29. Juni. Når har du bursdag? Middagen ble ostesteaklets med skinke. 2 for 20 kr på spar. Bikkja fikk den ene. Maggi potetstappe. Den man bare har vann i både før og etter oppkok. Brokkoliblanding; en halv tallerken slik anbefalt av statens ernæringsråd. 😉

    Likt av 1 person

   2. Gratulerer på etterskudd, Helene 🙂 Håper du hadde det koselig på bursdagen din. Dagen i dag ble ikke som planlagt, men slik er det jo ofte. Skulle besøke ei venninne hjemme hos henne, men det ble på sykehus i stedet. Hun ønsket seg salt lakris og det fikk hun 🙂 Håper du har hatt en god mandag. Hvilket sykehus er du på om jeg får lov til å spørre. Har lyst til sende deg et kort. 🙂 Og forresten: Maggi var magisk godt. 😉

    Likt av 1 person

 2. Før i tiden så visste folk hva de skulle ha til middag. Hele uken var planlagt. Nå er det mer i rykk og napp. Og hvis ikke det kommer noe i veien så skal jeg ha meg hamburgere til middag. Med hamburgerdressing og ketchup på slik jeg liker det.

  Likt av 2 personer

 3. For meg så kan det bli slik at jeg snakker eller skriver for mye og for intenst, jeg tror det kan avskrekke noen, det der. For tiden kanskje om politikk, for jeg har begynt å engasjere meg endel i det feltet, og da alltid på såkalt svakes side. For jeg mener at politikken bør være utformet for de av oss som er svakest stilte, for de sterke, de greier seg stort sett selve, de. Jeg engasjerer meg for flyktninger, for tiden, fordi jeg selv vet hvordan det føles å enten være holdt utenfor, eller rett og slett å være utenfor.

  De vennene på facebook som gjør narr av deg, de syns jeg du skal blokkere. Og det er DEMS sitt tap at de går glipp av det flotte mennesket du er, når de oppfører seg sånn, som både er barnslig, og som de MÅ vite er sårende for deg. Det er rett og slett ikke pent gjort, uansett hvordan man vrir og vender på det.

  Mange klemmer! Og en solskinnstrall fra Prøysen. Jeg er veldig glad i Prøysen, på godt og vondt. Har du lest Beinvegen, av Prøysen? Jeg gråt da jeg leste den. Her er et utdrag av den korthistorien: http://digitaltmuseum.no/011085442468?query=Beinvegen&pos=0

  Likt av 2 personer

 4. Jeg spør alltid om hva folk skal ha til middag jeg- har ikke tenkt på om det er rart. Jeg er bare interessert i mat. Og jeg får gjerne litt med på kjøpet, jeg og de jeg snakker med veksler oppskrifter gjerne iløpet av den samtalen. Jeg oppfatter «vennene» dine som umodne eller noe rart 😉 🙂 hilsen Asperger jente 31 år 🙂 skriv gjerne til meg på Mail eller legg meg til på Facebook hvis du vil. Så kan vi snakke litt om det å ha Asperger og erfaringer. 🙂 Kristina.molokken@gmail.com

  Klem

  Likt av 2 personer

 5. Jeg spør alltid om hva folk skal ha til middag jeg- har ikke tenkt på om det er rart. Jeg er bare interessert i mat. Og jeg får gjerne litt med på kjøpet, jeg og de jeg snakker med veksler oppskrifter gjerne iløpet av den samtalen. Jeg oppfatter «vennene» dine som umodne eller noe rart 😉 🙂 hilsen Asperger jente 31 år 🙂 skriv gjerne til meg på Mail eller legg meg til på Facebook hvis du vil. Så kan vi snakke litt om det å ha Asperger og erfaringer. 🙂 og jeg vil si at det ikke var du som mistet en venn, det var det hun som gjorde! Kristina.molokken@gmail.com

  Klem

  Likt av 2 personer

 6. Takk for et fint blogginnlegg! Det du tar opp er jo veldig relevant for oss med Asperger. Dette kaoset av inntrykk og impulser for skal fordøyes, sorteres og kategoriseres. Sånn sett skjønner jeg at det lett kan gå i krøll med hva som er en selv og hva som er andres. Er det en ting jeg har skjønt, så er vi veldig sensitive for det rundt oss, og kopierer ting: kunnskap, ord og uttrykk, væremåter, musikk, inotasjon… Det er lett å bli forvirret.

  Videre så høres disse såkalte vennene dine ikke ut som venner i mine øyne. Det er trist å se at folk dømmer en for at en bryr seg, men kanskje viser det på en utradisjonell og ukonvensjonell måte. Men du bryr deg jo, og det er bra! Vi trenger flere som deg. Stå på med deg og ditt, og bli blanke i de som ikke vet bedre! 🙂

  Likt av 3 personer

 7. Jeg skjønner ikke hvorfor folk skal være slemme med deg. Desverre har jeg også mistet venner fordi jeg ikke snakker «riktig». Men jeg skjønner ikke hvorfor «riktig» er riktig. For det er grenser for hvor interessant jeg synes det er å snakke om været med vanlige folk. En ekspert, derimot, ville det vært morsomt å snakke om været med.
  Mannen min er VELDIG glad i reklame han og er flink til å handle der ting er billige. Det er ikke jeg.
  Jeg har lært mye av å ha disse samtalene med deg og det aller meste har vært om andre ting enn reklame.
  Noe som alltid har forvirret meg er når folk sier at man «skal være seg selv», og «finne seg selv». Hvem ellers skulle jeg egentlig vært? Selv om jeg forsøker å kopiere det en annen gjør eller sier er jeg jo alltid meg selv.

  Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s