asperger syndrom

Bredden på interessefeltet

Se for deg en fotballkamp. Den foregår på en arena. De andre ser på spillerne på begge lagene, ser på publikum, ser på stemningen og spillet. Jeg legger merke til dommerne som en svart figur midt blant fargede drakter.

Jeg ser dommeren. De andre ser han også, men med mindre han blåser i fløyta er han uviktig i kampen som utspiller seg. De ser på teknikk, dribling, pasninger og mål. Heia rød, hvit og blå!

Noen ganger kan jeg fokusere på detaljer. Personer som til enhver tid har en tendens til å være detaljfokuserte går glipp av helheten. Jeg vet ikke hvem som spiller best. Jeg vet ikke hvem jeg skal heie på. Jeg ser den svartkledde. Og jeg ser det nyklipte håret ditt. Jeg vet ikke hva du snakker om. Du har klippet håret.

Mange fotballinteresserte, kan navn på spillere på alle verdens lag. Det er imponerende. Selv sliter jeg med å se forskjell på personene da de har felles detaljer: Les like drakter. Til og med sokkene er like. Dette er et problem for meg i hverdagen.

Går vi ut av fotballinteressen, har jeg mye jeg kan bidra med. Jeg både skriver og tar bilder og leser reklameaviser. Men er det bredt nok?

photographer-1026434_640

Jeg vet hvor du får billigst yoghurt. Jeg vet hvor du kan handle inn billig snop. Jeg vet at snop betyr påske. Jeg legger to og to sammen. Jeg er en logisk tenker. Jeg er meg. Er det nok? Eller burde jeg begynne å interessere meg for mennesker og relasjoner? Da kommer oppfølgingsspørsmålet fra «journalisten» meg:

– Burde jeg begynne å jobbe med relasjonene mine så jeg ikke kommer i konflikter over detaljer? Jeg ser bare detaljen, det at du ikke gratulerte meg med dagen for eksempel. Det kommer i veien for vennskapet vårt. Jeg lukker igjen døra. Jeg er en visuell tenker som ser dører lukke seg. Jeg er meg.

photograph-1020129_640

Jeg burde kanskje fotografere venner. Men det er ikke så lett når de bare er på nett. Skjønner du dilemmaet? Screenshots er ikke det samme. Vennskapene våre vil aldri komme i balanse, for det jeg snakker om er det jeg skjønner. Jeg skjønner ikke alt det mellommenneskelige snakket, det som foregår i samfunnet. Jeg er ikke samfunnsorientert. Jeg hører ikke nyheter, ser ikke TV.

Jeg leser i sosiale regler at man ikke skal snakke mer enn den andre parten. Men hva når ingen snakker TIL meg? Kan jeg ikke svare da? Jeg er sosialt forvirret. Jeg husker jeg svarte på hva klokka var når spørsmålet ikke var til meg. Jeg ble skreket til. Jeg tiet. Men hvordan skal jeg vite det ikke er min tur til å snakke når jeg aldri blir spurt om noe direkte til meg? Noen gang må vel jeg også si noe? Jeg er kommunikativt i villrede. Jeg er meg.

(Bilder: Pixabay)

Reklamer

2 kommentarer om “Bredden på interessefeltet

  1. Nettopp dette må jo være noe av det vanskeligste i relasjoner mellom aspergere og ikke-aspergere, – at begge parter har sin oppfatning av hva en samtale skal handle om, hvordan man responderer, – eller ikke responderer, for den saks skyld. Skal man tilpasse seg den andre part, – eller er det den andre part som skal tilpasse seg? En får vel prøve å være ærlig og si at «sånn og sånn opplever jeg det», og så er det et spørsmål om aksept og vilje til å overse at en del av det man forventer seg, ikke vil skje……

    Likt av 2 personer

  2. Kompliserte greier disse sosiale relasjonene. Derfor foretrekker jeg nettet som lenke. Dvs om jeg ikke vet at jeg blir akseptert som jeg er av de rundt meg. Med tre ASDere i huset er det heldigvis oppnåelig. Utenforstående kan nok synes at vi kommuniserer litt merkelig, men vi trives med det.
    Ellers blir det nettet. For her kan jeg tenke meg om og bruke godt tid på å tolke hva som blir sagt før jeg trenger å svare. Noen ganger kan det ta lang tid, men det får nå så være.
    Samtalene med deg har vært kjempefine og lærerike og du starter dem alltid. Jeg liker rett og slett hvordan hjernen din funker.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s