asperger syndrom · bokanmeldse

Hva betyr Autisme? En barnebok forteller.

Linda og Lukas har autisme. Linda syns det er litt vanskelig noen ganger. Lukas syns det er ganske vanskelig hver dag. 

Slik starter en barnebok utgitt av Spiss forlag, for barn i grunnskolealder. Jeg slukte den! Jeg er ikke barn og ikke i grunnskolealder, men jeg ble oppslukt! Boka forteller om hva autisme innebærer og hvordan det kan oppleves å være klassekamerat eller søsken til en person med autisme.

I boka ble jeg godt kjent med fire barn. Det er Linda på 11 og Lukas på 6. De to har autisme. Søsknene deres Tommy og Tiril er 9 år.

Merethe Aksnes Hellem forteller om hvordan autisme påvirker de som har autisme selv og de som omgås dem. Boka spiller på følelsene mine. Nesten som triller på et piano, fra svakt til sterkt. Piano forte.

Men den tråkker verken på meg som har Asperger eller på de som må være i nærheten av meg, som man trår på pianopedaler. Boka er en empatisk og tydelig forklaring av et usynlig handicap.

Screen Shot 2016-03-17 at 18.29.39.png
Therese Frøyna Burums
tegninger gir liv og illustrasjoner til livssituasjonen til de fire barna. Boka passer for alle som vil vite mer om autisme,  spesielt barn med egen autisme, medelever, søsken, skolepersonell og pårørende.

Det er gode eksempler i boka på hva som kan være vanskelig når man har autisme, og å ha autisme blir sammenlignet med å skulle klare å holde seg flytende i et svømmebasseng samtidig som man leser høyt i ei bok. Vanskelig, ikke sant?

Boka viser at man kan trenge ro, stillhet og hvile når man har autisme, og at man noen ganger vil være den som bestemmer alt! Absolutt alt. Og hvor urettferdig det kan kjennes for lillebror Tommy.

Jeg fikk mye omtanke for alle barna i boka. Det tror jeg også barn får for hverandre når de lærer hvor forskjellige alle er, samtidig som de kan se paralleller til hva de selv syns er vanskelig.

Boka har i alt 85 sider, fordelt i 4 deler som kan leses hver for seg eller som en helhet.Jeg leste alt på en gang. Skulle jeg lest den i et klasserom, ville jeg latt elevene få stille spørsmål etter hvert kapittel.

Reklamer

2 kommentarer om “Hva betyr Autisme? En barnebok forteller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s