asperger syndrom · sosialt

Påskeaften

easter-1238463_640

Det er lørdag. Det har vært halvåpne butikker. Med andre ord, butikkene kjører halv dag. Og det offentlige. Jeg er ikke en del av den offentligheten på sykehus. Her stenger ingenting. Men legene har fri, de faste.

Det er lørdag og mange har kjøpt inn det siste til påskeeggene. Og de fleste til pynt er malt for flere dager siden. Klare som egg for en feiring av påsken henger de der, på ei grein med gåsunger som ikke har sprunget ut enda. Jeg løper i tanekne Jeg husker ikke lenger helt hva vi feirer. Jesus oppstandelse? Menneskene tygger godteri.

Jeg tygger Ryvita. Det er på kostplanen til en anorektiker. Der er ingen påskeegg. Verken med solbriller eller som smiler og ler. Men jeg er her! Jeg finnes, jeg også. Som mange med Asperger syndrom knytter jeg stor symbolverdi til ting. Egg betyr liv. Derfor ønsket jeg meg et påskeegg uten godteri, fylt med kjærlighet. Jeg trenger noen jeg også.

Jeg ringer til fjells og ønsker alle en god påske. Jeg nærmer meg det sosiale livet. Jeg nærmer meg relasjonene og livene og menneskene og alt som hører med. Husk fjellvettreglene. Det er ingen skam å snu (seg mot meg). Alt handler om å overleve i påsken, komme seg tilbake til hytta og påskegodt og familie og livet før hverdagen kommer stormende.

Det er også sosiale regler. Jeg øver på dem. Man skal ikke gi mer enn den andre parten i en sosial relasjon, da kan man virke masete. Jeg maser og snakker hull i hodet på deg. Om forlatelse. Det er ingen skam å snu (seg fra meg).

I mange hjem er det påskelam, der jeg kommer fra også, og jeg tenker ullgenser. Lamull. Jeg fryser lett, og pakker meg inn. Smil. Det er påske. Knips. Jeg har kamera, de har lammestek. Og kamera. Fester et minne til en brikke. Så over på macen og ut på Facebook. Noen tar også en selfie i skibakken. Instagram og kilogram.

For mange med Asperger syndrom er det vanskelig å lese ansiktsuttrykk i den sosiale sammenkomsten. De av oss har nok med å få med oss hva som blir sagt, sortere lydene fra hverandre og de andre sanseinntrykkene. Det er fordelen med telefonen og Facebook. Da er det ingen uttrykk noen forventer at jeg skal fange opp. Og vil de si noe mer enn ordene, kan de på facebook bruke ikoner som smiler og ler: «haha». God påske!

easter-1238465_640Bilder: Pixabay

Reklame

5 kommentarer om “Påskeaften

 1. Hos oss har det ikke vært så mye påskepynt dette året ( vi er ikke «påskepersoner»).. Vi spiser kanskje litt oftere hønse-egg til frokost. (Finnes egg på din kostplan, Helene?)
  Lam synes jeg er best som fårikål, så det blir ikke noe lammelår her, heller. Men akkurat nå står en bolledeig og venter på å bli trillet ut, – jeg kan jo kalle det påskeboller.
  Det er vel vanskelig for deg når det er fridager og det faste personalet må skiftes ut. Sender deg i tankene et påskeegg med en stor klem inni. Så får du åpne det, om du føler for det!

  Likt av 1 person

 2. Du er så bra du! Og du skriver så fint, takk for at du gjør det og at du er du og finnes 🙂

  Du berører hjertet mitt, det slår litt ekstra hardt når jeg leser det du skriver 🙂

  Likt av 1 person

 3. Her er ingen påskepynt , bortsett fra et ris , pyntet med fjær i forskjellige farver,i et gult melkespann på trappa ute.
  Har laget Janssons frestelse for første gang, og det ble godt mottatt. Jeg smakte bittelitt selv, men det blir nok aldri min favoritt :/
  Men koselig å være sammen med andre mennesker, selv om jeg nu er utslitt. Blir slik av å være med mange over flere timer.
  Tenker at det viktigste er ikke at en må være «som alle andre».
  Men at en aksepterer og godtar seg selv på godt å vondt. Og det kan være en enorm jobb !
  Ønsker deg gode dager framover 🙂 rett fra hjertet.
  Og takk for at du deler !

  Likt av 1 person

 4. Hei Helene 🙂
  Her er det ikke lam. Har aldri hatt det hverken i oppveksten eller som voksen. Dermed har ikke de 4 sønnene mine tradisjoner på det heller. Synes synd på de små lammene. Likeledes er det med kalvene. De er barn og man spiser vel ikke barn? Høres sikkert makabert ut, men slik føler jeg det. Synes jeg ser de for meg. Er ikke vegeterianer. Burde kanskje vært det. Holder meg til voksne dyr. Huff. Feirer ikke påsken annet enn at jeg innførte påskeegg når barna mine var små. Nå har jeg barnebarnet mitt på besøk og hun fant påskeegget altfor fort. Hun hadde gleden av å gjemme det for farmor om og om igjen. Hun er snart 5 år. Hun har vært her fra skjærtorsdag og skal bli til i morgen.
  Du skriver så bra, Helene. Fengende og lett å lese. Glad du er tilbake. Stor GoKLEM og KJEMPESTORT PÅSKEEGG MED MASSE KJÆRLIGHET I TIL DEG FRA MEG. ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ Ett hjerte for hver bokstav i navnet ditt. 🙂 😉 🙂

  Likt av 1 person

 5. Påskeaften ble for min del feiret sammen med tanta mi, mor, svigerinna mi, tantebarnet mitt, min eksmann, og søskenbarnet mitt med mann og to barn. Vi spiste lam med ertestuing, poteter, gulrøtter, søtpoteter og kålrabi og tyttebærsyltetøy. Dessert eplekake, samt kaffe og kaker. Siden satt jeg på med min eksmann hjem igjen. Det var en koselig, men litt ståkete kveld. Fikk med meg et dikt fra da jeg var lita, da, som jeg har lyst til å dele med deg, mor fikk laget en kopi av det til meg, og siden har jeg fått skrevet det inn, det var en del av en natterutine min bror og jeg hadde sammen med mor da vi var små.

  Først kom en ørn
  som hoppet på to,
  så kom en bjørn,
  som valset og lo –
  så kom en so!
  Så kom en skjære
  med stjerten i været,
  så kom to mus
  med hele sitt hus –
  så kom en pus!
  Så kom Per spillemann,
  så kom ei ku,
  så kommer Lillemann,
  så kommer du!
  Så kommer konningen,
  så kommer dronningen,
  så kommer paven fra Asiens land.
  Alle så svanser de,
  alle så danser de
  alt hva de kan.
  Så kommer trollene
  fram over vollene,
  så kommer tussene
  fram mellom blussene.
  Sola går ned.
  Så danser myggene
  rundt om i skyggene,
  så kommer alle små nisser i flokk,
  så kommer halte mor Åse med stokk
  – finner deg nok!
  Baketter kommer en enøyet katt,
  det tasler og tusler i skog og i kratt,
  alle små mus tar benene fatt-
  god natt!

  (-Jacob B. Bull)

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s